Veïns de Pedreguer visiten l’empresa pionera en agricultura ecològica La Vall Bio
El Pla Estratègic de Desenvolupament Agrari Sostenible de Pedreguer es troba actualment en la fase final de redacció. No obstant això, en l’anualitat 2018 ja se n’han anat desenvolupat algunes amb l’objectiu d’engegar la dinamització del sector agrícola local. En aquest sentit, el passat dia 17 tingué lloc, en el marc de les diverses sessios formatives programades durant el mes de novembre, una visita a l’empresa La Vall Bio (Carrícola, Vall d’Albaida), pionera en agricultura ecològica a nivell estatal.
La trentena de participants en l’eixida van poder conéixer de primera mà la història d’aquesta Societat Agrària de Transformació (SAT), de caràcter familiar, la seua adaptació al mercat gràcies a la valorització diferencial en producció agroecològica des de la dècada dels huitanta, la forma empresarial i la relació de treball amb els agricultors adherits, la tecnologia de producció amb què compten, els sistemes de cultiu utilitzats, així com els controls de qualitat exigits per a les exportacions dins del marc europeu, entre altres qüestions.
A més, una vegada finalitzada la visita a les instal·lacions de l’empresa, es va visitar també el municipi de Carrícola i les seues estratègies de gestió sostenible, com la depuradora verda, el biocompostatge de les restes orgàniques generades a nivell local i la reutilització d’aquestes per a la fertilització dels conreus.
Amb aquesta sortida, les persones participants va poder conéixer en la pràctica el model de les societats agràries de transformació (SAT), que fou l’objecte de la sessió teòrica desenvolupada el passat 9 de novembre de la mà de José Joaquin Estela Mut (llicenciat en Administració i Direcció d'Empreses-Assessoria ESTELAS), així com els mecanismes i normatives que s’han de tenir compte a l’hora de proposar-se la comercialització i venda directa dels productes agrícoles propis.
Les sessions formatives previstes per a aquest mes de novembre continuaran el proper dia 23 amb la xerrada de Paco Morell Soler (enginyer agrònom i biòleg) titulada “Alternatives de cultius: cultius subtropicals (alvocat i mango) i recuperació de varietats de cítrics (sanguina)”. I finalitzaran amb la que oferirà el dia 30 Gonzalo Estela (tècnic del Grup d'Acció Local de les Muntanyes d'Alacant i director tècnic de la consultoria ESTEC VEEDORES): “Valorització del producte i de l’entorn”.
Aquest seguit d’actuacions pretenen anar més enllà de la formació estricta i donar als nous actors agraris les eines necessàries per a la dinamització del sector d’acord amb el context actual.