Església de la Santa Creu

Tornar

És el monument històric i artístic més important de Pedreguer. Es tracta d’un Bé de Rellevància Local ubicat al centre urbà. Construït a principis del segle XV, les darreres intervencions arqueològiques realitzades en una part de l’edifici i en el solar del Repés, ens han aportat una valuosa informació sobre l’evolució del conjunt religiós i de Pedreguer. En el solar del Repés es documentà l’antic cementeri de la parròquia i en les obres de construcció de la nova casa abadia, es pogué estudiar el mur de tanca nord de l’església.

La reforma parroquial de 1574 ens aporta la data de naixement de l’Església que veiem actualment. Per la diferència d’estils arquitectònics es degué començar a construir per la façana seguint l’estil renaixentista, i posteriorment es realitzà la resta, adoptant característiques pròpies del Barroc.

La façana és un exponent poc comú de l’arquitectura clàssica a la Marina Alta ja que es troba estructurada en tres cossos. El primer cos representa l’entrada a l’edifici, el segon la imatge de Sant Bonaventura i el tercer una finestra emmarcada.

El campanar de l’església de Pedreguer es queda totalment integrant en la composició de la façana renaixentista i situat a la part dreta segons s’entra a l’edifici.

Aquest monument històric, conserva en el seu interior, un dels millors exemples de decoració amb la tècnica de l'esgrafiat, una tècnica que consisteix en posar dues capes de guix de diferents color una damunt l’altra. La decoració de les pilastres està formada per grotesc de caràcter vegetal i animal amb flors, branques, fruits, pardals, etc. La de la cúpula també és sobretot vegetal i figurada amb representacions d’éssers fantàstics com nereides* i amorets*. Tota aquesta decoració tan barroca s’ha conservat fins hui gràcies a una emblanquinada de l’interior de l’edifici que es va realitzar el 1827. El 1974 es decideix recuperar la decoració original, que era en blanc i negre, però per evitar la foscor del negre es repinta en verd. En el 2003 s’ha restaurat la volta de l’altar major amb la tècnica de l’esgrafiat, així podem observar les característiques de la decoració barroca primitiva.

La capella de la Comunió, de estil neoclàssic, comença a construir-se el 1775, quan l’església està acabada. Es disposa de forma perpendicular a aquesta i presenta, al l’igual que ella, una planta de creu llatina amb capelles laterals i una cúpula central en el creuer.

L’orgue Grenzing de l’església de la Santa Creu de Pedreguer s’inaugura el dia de Sant Bonaventura de 1997 dissenyat per l’arquitecte Simon Platt.

*nereides: nimfa de mar formada per un cos de dona i una doble cua de peix.
*amorets: figura d’un nen nu i amb ales que representa l’amor humà.
 FONT: Pedreguer, memòria d'un poble.
Registra't al nostre NEWSLETTER i rebràs les últimes notícies del municipi al teu correu electrònic.

Podràs donar-te de baixa en qualsevol moment.


4 + 4 =