Convocada l’última sessió participativa per a l’elaboració del Pla de Desenvolupament Agrari
El proper dimarts, 19 de juny, tindrà lloc la darrera sessió participativa del procés d’elaboració del Pla Estratègic de Desenvolupament Agrari Sostenible de Pedreguer. La trobada, que se celebrarà a la Casa Municipal de Cultura a les 20.00 h, servirà per a presentar les accions resultants del procés participatiu i preparar, per mitjà d’un taller, el seu cronograma d’implementació.
La confecció del Pla Estratègic de Desenvolupament Agrari Sostenible de Pedreguer va engegar-se el passat estiu i tingué una de les seues fites principals en les sessions participatives dels dies 27 i 28 d’octubre, en què es va donar a conéixer a la ciutadania el procés participatiu previst, es va realitzar una anàlisi inicial de la situació actual de l’agricultura al municipi i es van començar a recollir les propostes ciutadanes per a la transformació del sistema agrari local. A més d’aquestes trobades, l’equip tècnic redactor del pla ha mantingut un contacte continuat amb els diferents actors agraris locals i també amb altres col·lectius, institucions i entitats, tant de Pedreguer com de fora, per tal de posar en comú diagnòstics i consensuar possibles mesures d’actuació. Tot plegat els ha permés identificar les deficiències, necessitats, fortaleses i oportunitats de l’agricultura a Pedreguer i dissenyar un seguit d’actuacions i propostes concretes que serviran per a la transformació del sistema agrari local. Aquestes actuacions seran presentades i calendaritzades en la sessió de la propera setmana.
El Pla de Desenvolupament Agrari Sostenible és una iniciativa de l’Ajuntament que pretén contribuir a la reactivació del sector primari com un dels eixos de l’economia local, a la preservació de l’espai agrari del municipi i fer-ho de manera sostenible, socialment responsable i coherent amb l’entorn, després de dècades de deteriorament com a conseqüència dels canvis en el mercat citrícola, l’abandonament de parcel·les, la intrusió a l’espai agrícola d’activitats alienes, la fragmentació i degradació del territori i la reducció dràstica de l’ocupació agrària. Aquesta és, a grans trets, la situació que es pretén revertir per tal de restituir al sector agrari local la seua condició tradicional de creador de riquesa i ocupació, mantenidor de l’entorn natural i proveïdor de recursos de proximitat i qualitat, sempre des dels principis de sostenibilitat, adequació i no deteriorament de l’entorn, viabilitat tècnica i econòmica, i utilitat social.