Presentats els resultats de la tercera campanya d'excavació a la cova del Comte de Pedreguer

03/12/2015

El passat 3 de desembre tingué lloc la presentació pública dels resultats de la 3a campanya d'excavació de la cova del Comte de Pedreguer, que va desenvolupar-se entre els dies 26 d'octubre i 10 de novembre gràcies al finançament de l'Ajuntament de Pedreguer i la Fundació CIRNE. A l'acte assistiren els membres de la Fundació CIRNE, promotora de les actuacions, i els arqueòlegs implicats, juntament amb l'alcalde de Pedreguer, Sergi Ferrús, els regidors de Cultura, Blai Server, i de Turisme, Noèlia Miralles, i representants de la resta de la corporació municipal, juntament amb José Antonio López Mira, cap de servei de Patrimoni Arqueològic, Etnològic i Històric de la Delegació Territorial d'Alacant de la Generalitat Valenciana.

Durant la campanya anterior, el juliol de 2014, es va excavar en la sala de l’entrada de la cova. Enguany també s’ha excavat en la sala de l’entrada però en la zona de la boca de la galeria, entre la zona més fonda de la sala de l’entrada i el començament de la galeria. En la 1ª Campanya es va excavar en l’interior de la cova, on està la major part de l’art rupestre paleolític, però una activitat arqueològica continuada en eixa sala podria produir danys als gravats i a les pintures, per la qual cosa es va decidir excavar en la sala de l’entrada, a prop de la boca de la cavitat.

Per tal d’optimitzar els resultats, la documentació de plànols i restes s’ha realitzat mitjançant la novedosa tècnica de la fotogrametria georeferenciada. Aquest procés permet obtenir imatges 3D d’alta resolució i georeferenciar cadascun dels objectes descoberts. A més a més, enguany també s’ha realitzat la topografia 3D de tota la cova a través d’un projecte europeu.

S’ha excavat un potent nivell format per abundants blocs de pedra i grava, que ha proporcionat ceràmiques, ossos, eines de pedra i restes de fauna. En la campanya d’enguany s’han pogut documentar materials històrics, els quals fins ara havien estat molt residuals o pràcticament nuls. Els materials documentats són de l’època ibera, romana, andalusina i contemporània, cosa que evidencia el secular aprofitament humà de la cova. A més, també han aparegut materials del final de l’època neolítica, concretament de l’edat del bronze, juntament amb restes d'un enterrament humà, que ben bé podria correspondre a una utilització de la cova com a recinte funerari en el període calcolític. Per davall d’aquest nivell s’ha realitzat una petita cala que ha proporcionat materials paleolítics. Els resultats obtinguts han resultat de gran interés científic.

L’últim ús de la cova, en època contemporània, ha estat el de corral per al ramat, i sembla que aquesta pràctica s’ha realitzat en la cavitat almenys des d'èpoques històriques.

En la campanya de 2014 els nivells històrics i de les darreres cultures prehistòriques havien desaparegut, ben segurament per l'ús continuat de la cova com a corral de cabres. També per la pràctica de l’extracció dels fems i el seu aprofitament com adob per als camps que hi ha en els vessants del barranc de la Parra, en l’entorn més immediat de la cova. Els nivells superior que van aparèixer en la cala realitzada en la campanya anterior tenen una cronologia paleolítica. Per la tipologia d’alguns objectes, sabem que l’ocupació humana d’eixe nivell correspon al final del solutrià .

Durant aquesta campanya d’excavació també s’han trobat noves mostres d’art rupestre en una mena de fornícula situada en la galeria d’accés. Es tracta del cap d’un cavall gravat sobre la roca de la paret. A més a més, s’ha fet l’excepcional troballa d’una plaqueta de pedra fragmentada en la qual hi ha gravada parcialment la figura d’un cavall. Es tracta de la representació d’un cap equí que manté unes característiques similars a les que trobem en un dels cavalls gravats en les paret de la sala interior de la cova.

A més de l’equip d’investigació, en aquesta ocasió han participat en els treballs desenvolupats a la cova del Comte els estudiants Isabel Martín-Macho Millas i Ferran Lloret Morell, juntament amb Josep Buigues Català, del Museu Municipal de Xàbia. L’equip d’investigació, la Fundació CIRNE i l’Ajuntament de Pedreguer volem donar les gràcies als estudiants i voluntaris que han participat en la 3ª Campanya d’Excavació de la cova del Comte.

Registra't al nostre NEWSLETTER i rebràs les últimes notícies del municipi al teu correu electrònic.

Podràs donar-te de baixa en qualsevol moment.


2 + 3 =