Pedreguer recupera de l’oblit José Carrió Marzal

02/02/2022

El divendres 28 de gener de 2022 el veí de Pedreguer José Carrió Marzal, el presoner 6.279 de Mauthausen, eixia de l’anonimat i passava a ser recordat més de 80 anys després.

José Carrió Marzal va lluitar amb la 10 brigada mixta durant la Guerra Civil espanyola i, amb la posterior victòria de l’exèrcit franquista, es va haver d’exiliar a França passant per Portbou. Allí tampoc hi va trobar descans, es va trobar amb camps de concentració i les Companyies de Treballadors Estrangers. També va participar a la Segona Guerra Mundial on va ser capturat i empresonat, passant per 2 frontstalags i, posteriorment va ser traslladat al camp d’extermini de Mauthausen i va ser assassinat a Gusen.

Aquesta història havia estat silenciada durant vora 80 anys fins a la celebració del dia Mundial de l’Holocaust del 2022. Emmarcat en aquesta celebració, l’Ajuntament de Pedreguer en comunió amb els familiars de José Carrió Marzal, van decidir retre-li homenatge, i rescatar la seua memòria per a que no caiga més mai en l’oblit.

L’homenatge va tindre lloc a la Casa de la Cultura de Pedreguer, on es va col·locar, per tal de tindre la màxima visibilitat possible, el ‘Taulell de la Memòria’, corresponent al projecte autonòmic ‘Construint Memòria’, que la vicepresidenta del Consell i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, i la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, van lliurar el passat novembre a l'Ajuntament de Pedreguer; l’acte va ser introduït amb les paraules de l’alcalde de Pedreguer i els familiars del pedreguer víctima de l’holocaust.

Tot seguit es va donar pas a una conferència centrada en l’infern dels camps d’extermini d’Àustria per on va passar Marzal a càrrec d’Adrian Mínguez, delegat de l’Amical de Mauthausen al País Valencià i historiador que va formar part del comitè científic de Mauthausen.

A més a més, l’Ajuntament de Pedreguer també hi va instal·lar una placa commemorativa a la façana de la casa on el represaliat va nàixer, que s’ubica al carrer Estret, 1.

Els familiars van afirmar que mai s’hi van resignar. Poc a poc van anar recopilant informació per tal de poder reconstruir la seua vida i el seu viatge a l’infern nazi. Així mateix van reafirmar amb força que ‘’aquest terrible holocaust no ha de caure en l’oblit i hem de tractar de lluitar en pau i tolerància per tal de construir un futur més just i més lliure’’.

Així mateix, el regidor de solidaritat de Pedreguer, Ferran Lloret Morell, va recalcar que la memòria és cultura i que cap país té dret a desprestigiar-la ni negar la possibilitat a les generacions futures de conèixer-la.

Finalment, l’alcalde de Pedreguer, Sergi Ferrús Peris, a la seua intervenció, va recalcar que “amb aquest acte complim el nostre deure amb les víctimes de l’Holocaust i amb el nostre conveí José Carrió Marzal”.

Registra't al nostre NEWSLETTER i rebràs les últimes notícies del municipi al teu correu electrònic.

Podràs donar-te de baixa en qualsevol moment.


1 + 5 =