Pedreguer lidera la definició dels nous projectes de cooperació del Fons Valencià per la Solidaritat a l’Equador

12/12/2024

Una delegació del Fons Valencià per la Solidaritat, formada per Ferran Lloret Morell, secretari del Fons i regidor de Solidaritat de l’Ajuntament de Pedreguer, i Esteve Ordiñana, gerent de l’entitat, han realitzat una agenda de treball a l’Equador, entre el 25 de novembre i el 5 de desembre, amb diferents finalitats quant a les relacions bilaterals en matèria de cooperació internacional municipalista. Aquestos fins s’aglutinen en l’absorció en terreny de les necessitats expressades per les entitats locals equatorianes, l’enfortiment de les relacions institucionals amb les contraparts del país del sud -amb les quals el Fons executa les seues accions- i en la realització de seguiment i valoració de resultats de projectes del Fons desenvolupats en diferents territoris equatorians.

Pel que fa al coneixement al detall de les necessitats que l’equip del Fons ha comprovat en primera persona a l’Equador, aquestes s’han centrat en les contraparts Asociación de Municipalidades Ecuatorianas (AME), Centro para la Promoción y Acción de la Mujer (CEPAM) y Mancomunidad del Pueblo Cañari. Amb l’AME el Fons ha tractat la definició de projectes bilaterals de cooperació tècnica local com a eina d’enfortiment i intercanvi de capacitats tècniques, així com d’un projecte interinstitucional per a l’impuls de la participació de dones en l’àmbit polític local.

En relació amb CEPAM, el Fons Valencià ha concretat propostes, d’una banda, per a l’elaboració i implementació de plans locals d’igualat en els municipis equatorians d’Antonio Ante, Cañar i La Joya de los Sachas, i, d'una altra banda, per a ampliar a la localitat de Santa Ana de Cotacachi el projecte d’accessibilitat i sensibilització sobre persones amb diversitat funcional. Quant a la Mancomunidad del Pueblo Cañari, s’ha estudiat -junt amb les 4 poblacions que formen l’entitat supramunicipal- l’execució d’un projecte de turisme que promocione socioeconòmicament la zona i que la vegada enfortisca les relacions institucionals entre els municipis mancomunats.

Respecte a l’enfortiment institucional, Ferran Lloret i Esteve Ordiñana han mantingut reunions de treball amb fins a 11 contraparts diferents ubicades a l’Equador. Aquestes són: Agencia Española de Cooperación Internacional al Desarrollo (AECID)-Oficina de Cooperación Española en Ecuador, AME, CEPAM, Mancomunidad del Pueblo Cañari i 8 governs locals diferents (d’Antonio Ante, Biblián, Cañar, Cotacachi, Otavalo, Rumiñahui, Suscal i el Tambo). L’empoderament en terreny de les relacions institucionals és de summa importància en la cooperació internacional municipalista, ja que propicia unes millors relacions, amb beneficis bilaterals, i una major participació del Fons en tot el cicle integral de vida dels projectes de cooperació internacional.

Tant el secretari com el gerent del Fons, han comprovat in situ l’evolució i resultats de diferents projectes del municipalisme valencià solidari al territori equatorià. En primer lloc, han contrastat la implantació d’agendes d’igualtat locals en fins a 10 municipis equatorians, les quals s’han elaborat amb el projecte “Teixint l’empoderament de dones autoritats locals”, que ha comptat amb el cofinançament de la Generalitat Valenciana i la col·laboració de CEPAM. Aquest projecte ha permés l’enfortiment de la participació política de dones en els 10 governs locals equatorians participants, així com planificar accions per al foment i la transversalització de la igualtat, tant en les mateixes entitats locals com en les respectives poblacions. En segon lloc, a la localitat d’Otavalo, s’han acarat els resultats del projecte “Otavalo inclusiu”, amb què s’han desplegat diferents accions, entre altres, per a facilitar l’accessibilitat de persones amb diversitat funcional, de formació a les famílies, persones cuidadores i personal funcionari i de sensibilització a la població en general. En tercer lloc, han validat l’apropiació de diferents assistències tècniques realitzades en terreny per personal tècnic local del País Valencià en el marc del projecte “Especialista Municipal Voluntari/ària”.

Per últim, han constatat la sostenibilitat de projectes passats, com ara un d’impuls de guies turístiques amb la Mancomunidad del Pueblo Cañari o d’altre de generació de negocis regentats per dones emprenedores a les localitats d’Otavalo i Rumiñahui, fent la selecció entre les persones beneficiàries d’aquest últim projecte a les persones participants per al projecte d’educació per al desenvolupament del Fons “Ser dona al sud” de 2025.

Ferran Lloret Morell, després d’aquesta passantia de treball, ha expressat “la importància de continuar ampliant el municipalisme valencià solidari per a poder incrementar projectes innovadors que milloren la qualitat de vida de persones de localitats de països empobrits” remarcant “el caràcter transformador del municipalisme i com aquest està present en les polítiques de cooperació internacional canalitzades a través del Fons”. A més, ha fet valdre que “la presència en tot el cicle integral d’execució dels projectes es reflecteix en el gran índex de resultats acomplits, ja que la relació pròxima amb les contraparts fa que els projectes siguen realistes i es basen amb necessitats reals del veïnat dels municipis del sud”.

Registra't al nostre NEWSLETTER i rebràs les últimes notícies del municipi al teu correu electrònic.

Podràs donar-te de baixa en qualsevol moment.


4 + 2 =