Pedreguer continua la tasca de protecció i recuperació del patrimoni amb la inscripció del castell de l’Ocaive registre de BIC

01/12/2016

La Secretaria d’Estat de Cultura, a través de la Direcció General de Belles Arts i Béns Culturals i d’Arxius i Biblioteques, ha notificat a l’Ajuntament de Pedreguer la inscripció del castell de l’Ocaive al Registre General de Béns d’Interés Cultural (BIC) amb el codi d’identificació 17829. Aquesta mesura arriba després que, arran de les gestions realitzades des de la Regidoria de Cultura, el passat mes de juliol la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana en sol·licitara la inscripció ara materialitzada al Ministeri d’Educació, Cultura i Esports.

En tractar-se d’una fortificació, l’esmentat castell té automàticament assignada la condició genèrica de BIC, si bé resulta necessària la seua incorporació al Registre General, amb la consegüent assignació d’un número identificatiu, per tal de gaudir de manera plena de tots els avantatges que aquesta condició comporta en matèria de protecció i accés a subvencions.

La inscripció s’emmarca en un seguit d’intervencions posades en marxa des de l’Ajuntament per tal de protegir, conservar i posar en valor el patrimoni de la localitat, el tret de sortida de les quals fou la rehabilitació dels Molinets. En aqueix sentit, actualment es troba en procés de confecció la planimetria topogràfica del castell de l’Ocaive i pròximament se n’iniciarà l’estudi documental, que permetran la redacció d’un projecte integral d’excavació, consolidació i recuperació d’aquestes restes medievals. D’altra banda, el passat 23 de novembre representants de l’Ajuntament, de la parròquia i de la Fundació Server i Pérez mantingueren una reunió amb el secretari autonòmic de Cultura i Esports, Albert Girona, per tal de consultar la situació de l’expedient de declaració de BIC de l’església de la Santa Creu de Pedreguer i analitzar la possibilitat d’efectuar-hi diverses actuacions d’investigació i conservació.

La declaració de BIC és una figura de protecció patrimonial regulada per la Llei 16/1985, de 25 de juny, del Patrimoni Històric Espanyol, d’acord amb la qual pot tenir aquesta consideració qualsevol immoble i objecte moble d’interés artístic, històric, paleontològic, arqueològic, etnogràfic, documental, etc., que així siga definit per l’administració competent. La concessió a un bé cultural de la condició de BIC suposa que aquest passa a ser de domini públic, es requereixen autoritzacions per a qualsevol tipus d’obra o modificació, el seu titular n’ha de facilitar la inspecció, visita pública i la investigació, etc.

Registra't al nostre NEWSLETTER i rebràs les últimes notícies del municipi al teu correu electrònic.

Podràs donar-te de baixa en qualsevol moment.


5 + 2 =