Pedreguer aprova un conveni amb la Conselleria de Vivenda i Arquitectura Bioclimàtica per ampliar el parc públic d'immobles

04/01/2021

Al darrer ple ordinari de l'any 2020, el passat dimarts 29 de desembre, Pedreguer va aprovar per unanimitat un conveni de col·laboració amb la Generalitat per la cessió dels drets de tanteig i retracte, que permetrà accedir preferentment a l'adquisició de vivendes per destinar-les al parc públic, per ús de col·lectius en situacions d'emergència social.

La Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica tracta d'estendre les possibilitats del decret de dret de tanteig i retracte per a l'adquisició d'habitatge social amb la implicació dels ajuntaments, transferint-los aquest dret d'adquisició preferent en operacions de transmissió d'habitatges, com les adquirides mitjançant dació en pagament, procés judicial d'execució hipotecària o procediment de venda extrajudicial, perquè també puguen ampliar els seus propis parcs municipals d'habitatge públic. De fet, el Vicepresident Rubén Martínez Dalmau, que coordina eixa conselleria, ja va informar als responsables municipals del decret i del procés per portar-ho endavant en la seua visita a Pedreguer del passat 17 de novembre, en què va mostrar la seua disposició per fer un parc públic d’habitatges a Pedreguer amb recursos de la Conselleria d’Habitatge.

S'amplien així les possibilitats que introdueix el decret, de manera que s'incrementa el nombre d'habitatges socials a disposició dels municipis, tenint en compte que en molts d'ells no es disposa de cap per atendre situacions d'emergència habitacional, com és el cas de Pedreguer.

Fins al moment, els ajuntaments que s'adhereixen com a agents executors d'aquest dret de tanteig i retracte hauran d'assumir les possibles operacions de compra mitjançant els seus propis recursos. No obstant això, Habitatge treballa en la inclusió d'una partida específica en els pressupostos autonòmics de 2021 amb la qual es puguen canalitzar fons per cofinançar la realització d'aquestes adquisicions. Es tractaria, en suma, de prestar un suport econòmic que contribuisca a que els municipis puguen afrontar aquestes inversions.

Amb la implicació dels municipis s'aconsegueix, a més, un doble objectiu addicional. Primer, permetre que els ajuntaments opten per l'adquisició de xicotets lots d'habitatges, grups reduïts de quatre o cinc habitatges procedents d'execucions per impagament de la hipoteca, que escapen de les prioritats de la Generalitat, centrada en grans transmissions. I segon, que els ajuntaments actuen com a agents rastrejadors, de manera que, per la seua major vinculació amb el territori, puguen informar a la mateixa Generalitat sobre l'existència de determinades oportunitats d'adquisició, en el cas que no puguen assumir compres amb fons propis.

Registra't al nostre NEWSLETTER i rebràs les últimes notícies del municipi al teu correu electrònic.

Podràs donar-te de baixa en qualsevol moment.


2 + 1 =