Pedreguer aprova els pressupostos municipals per a 2021

29/12/2020

En la sessió ordinària d’aquest dimarts, 29 de desembre, el Ple de l’Ajuntament de Pedreguer ha aprovat els comptes municipals per a l’exercici 2021, per huitè any consecutiu amb romanent positiu, gràcies a una gestió econòmica que ha permès a la institució disposar de liquiditat i pagar als proveïdors en menys d’un mes. D’altra banda, la sessió serví també per a aprovar per unanimitat exonerar als negocis d’hostaleria de la taxa d’ocupació de via pública amb taules i cadires, modificar l’ordenança reguladora de la taxa per la utilització de les instal·lacions esportives i un conveni de col·laboració amb la Generalitat per la cessió dels drets de tanteig i retracte.

Els comptes proposats per l’equip de govern, que han eixit endavant amb el vot favorable de COMPROMÍS, i el vot en contra de la resta de grups, ascendiran a uns 8.850.000 €, tant en despeses com en ingressos. Novament, tal com ocorre des del 2012, en aquest exercici tampoc no es preveuen ingressos via préstec (llevat d’un concertat amb l’IVACE, condició necessària per acollir-se a una subvenció, reemborsable). Així, serà el segon pressupost municipal que arranca a 1 de gener amb un deute municipal de 0 € (front als 4.491.767,36 € de juny de 2011 o els aproximadament 2 milions d’€ de desembre de 2016).

Els comptes per al 2021 seran aproximadament un 15% més elevats que els de 2020, conseqüència principalment de la inclusió dels vora 1.100.000 € per les actuacions subvencionades amb el Pla Edificant, de rehabilitació del CEIP Trinquet.

Altres dos factors condicionaran el pressupost 2021: l’important augment del capítol de recollida de residus i, com no, la situació a què ens ha portat la crisi sanitària de la COVID.

Pel que fa al primer factor, l'any passat, durant el debat de pressupostos per a 2020, ja va advertir Sergi Ferrús, Regidor d’Hisenda i Alcalde de Pedreguer, que “a partir de l’any que ve haurem de plantejar-nos la possibilitat d’aplicar algun augment de la taxa de recollida (tenim en compte que fins 2019 Pedreguer ingressava pel concepte de recollida 560.793,83 i gastava 728.522,30, cobrint el 76,98% de la despesa; a partir del 2021, eixos ingressos, si no pugen, seran els mateixos, mentre que la despesa serà de 1.141.522,30, cobrint el 49%). Al mateix temps, i a pesar d’això i de la pèrdua d’altres ingressos, hem aconseguit seguir oferint tots els serveis, augmentant algunes partides que trobem primordials". En concret, pel que fa a despeses, Pedreguer, invertirà en eixe concepte el proper any 956.985,42 € en recollida, neteja viària, i tractament i transport de residus, més 294.573,38 € en aportacions als consorcis de residus [en total 1.251.558,8 €], mentre que els ingressos per la taxa de recollida seran de 670.219,05 €, que cobrirà el 70% del primer concepte (recollida, neteja viària i tractament i transport de residus).

Però el que realment condicionarà 2021 seran les conseqüències que es patiran encara uns quants mesos per la crisi provocada per la pandèmia i en eixe sentit els comptes que portarà l'equip de govern a la seua consideració intentaran pal·liar eixes conseqüències. Per això no només mantenen, com en anys anteriors, els quatre eixos principals (les partides destinades a benestar social -ajudes socials, subvencions a associacions socials sense ànim de lucre, igualtat, infermeria escolar, contribució a la MASSMA, aportació a la Creu Roja, ajuda als refugiats i al tercer món, a la Residència o beques per estudis superiors; el foment de l’ocupació; la cultura i l’educació -programació cultural i juvenil, convenis amb associacions i entitats culturals, activitats i tallers extraescolars o les ajudes a la realització d’estudis superiors), sinó que incrementen la quantitat, concretament pel que fa a benestar social, infermera escolar, pla d'ocupació municipal o igualtat i polítiques inclusives i es crea alguna partida nova com la d'ajudes al comerç local, professionals i autònoms o la de productes farmacèutics i material sanitari per fer front a la despesa en mesures contra la COVID. També està previst mantenir l'exoneració de pagament per part de locals de restauració de la taxa per ocupació de via pública amb taules i cadires.

Això repercutirà a la baixa en les partides no essencials, com les de festes, en què es proposa una baixada del 20%, que, d'altra banda, i ateses les circumstàncies, tampoc afectarà en gran mesura al seu desenvolupament, per tal com tampoc s'espera que puguen celebrar-se els esdeveniments festius amb el mateix esplendor i participació que durant els anys anteriors a la crisi sanitària.

Es contempla la pujada del 0,9 % prevista per tota la plantilla municipal, tot i no aplicar-la al jornal dels càrrecs polítics, que queda congelat.

Finalment, també hi han estat consignades les 3 propostes ciutadanes amb més vots sorgides dels Pressupostos Participatius (concurs d'idees per convertir el centre urbà en zona de vianants, revestiment del pati del CEIP l'Alfàs i adequació de l'asfalt i acabar les voreres de l'Avinguda Joan Carles I fins al pont de l'autopista).

D’altra banda, els comptes que es proposen permetran dur a terme altres actuacions, com un projecte per l'enllumenat de la Sella, una revisió de la RLT, la digitalització de l'arxiu, l'evacuació de pluvials a la Plaça l'Amistat, bombes de la Solana, un etilòmetre per la policia local o l'adquisició d'un equip de so per al Rockòdrom, sense oblidar els dos projectes de les actuacions previstes en el Pla Planifica de la Diputació, els pluvials de la Plaça Major i el futur museu de l'antiga nau Vicosta.

Altres punts aprovat en la darrera sessió plenària de l’any van ser l’ordenança fiscal reguladora de la taxa de drets d’examen, amb el vot a favor de l’equip de govern, l’abstenció de la CUP i el vot en contra de socialistes i populars; la modificació de les dedicacions parcials de dos regidories, que passen a ser del 50% (eren del 30 i el 40, respectivament), amb el vot a favor de l’equip de govern i el vot en contra de la resta de grups; i el canvi de nom de l’Avinguda Joan Carles I i del Carrer Alacant, que passaran a dir-se Avinguda del País Valencià i Carrer de les Barxeres, respectivament. Aquest punt va tindre el vot favorable de tots els grups, excepte el popular que va votar en contra.

Registra't al nostre NEWSLETTER i rebràs les últimes notícies del municipi al teu correu electrònic.

Podràs donar-te de baixa en qualsevol moment.


2 + 2 =