Pedreguer aposta per la cooperació per fer front a la COVID-19

12/08/2020

245 regidors i regidores de localitats valencianes sòcies del Fons Valencià per la Solidaritat, i institucions com la Diputació de València, donen suport al manifest de la Confederació de Fons de Cooperació i Solidaritat per a col·laborar en el control i l’eradicació de la pandèmia als països del Sud

Un total de 46 regidors i regidores de municipis membres del Fons Valencià per la Solidaritat de La Marina Alta i La Marina Baixa, entre els quals es troben alcaldes i alcaldesses, com ara Sergi Ferrús, Alcalde de Pedreguer o el Regidor de Solidaritat d'aquest municipi, Ferran Lloret, Vicepresident de la Mancomunitat Cultural de la Marina Alta, han signat, junt a un total de 245 regidors i regidores d’ajuntaments i mancomunitats del País Valencià, membres del Fons Valencià, el manifest “Cooperació contra el Coronavirus”, aprovat també per unanimitat pel ple ordinari de Pedreguer del passat mes de maig. Aquest manifest ha estat elaborat de manera conjunta amb la Confederació de Fons de Cooperació i Solidaritat (entitat a la qual pertany el Fons Valencià junt a altres 8 Fons del territori espanyol), i afirma que en un context global, abandonar la població dels països del Sud a la seua sort no és una opció, i per aquesta raó proposa que es mantinga el compromís i s’intensifiquen els esforços solidaris per a ajudar altres pobles i països menys preparats per a resistir els efectes del Coronavirus. Aquest manifest coincideix amb la demanda de la OMS (Organització Mundial de la Salut) de cooperar entre els països i tenir solidaritat global per vèncer la pandèmia.

Davant l'amenaça de la COVID-19, des de les entitats locals sòcies (ajuntaments i mancomunitats) del Fons Valencià firmants del manifest, així com dels alcaldes i alcaldesses, presidents i presidentes, i regidors i regidores de les mateixes que també han signat aquesta voluntat, s'aposta per posicionar el municipalisme solidari per incidir en l’agenda global i per comprometre’s amb la cooperació al desenvolupament com a mecanisme de resposta per a vèncer la COVID-19 i enfortir la institucionalitat local dels països menys afavorits, col·laborant amb els processos locals alineats amb l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible, com a via de garantia dels drets humans i d’unes vies sanitàries segures. En conseqüència, tal com recull el manifest, les persones firmants fan una crida a que les administracions locals mantinguen el seu compromís humanitari i reforcen les seues polítiques de cooperació al desenvolupament i solidaritat internacional per a eradicar aquesta i altres pandèmies que afecten el planeta, incidint en que d’una crisi mundial només es pot eixir actuant globalment.

Les persones electes firmants coincideixen, en un sentir general, en el fet de coordinar accions que donen suport a països en via de desenvolupament i on l’estructura sanitària d’aquests és feble, així com l’accés a la informació i l'ús informatiu de les noves tecnologies, espais que han tingut en els països desenvolupats un paper important de sensibilització i educació enfront del contagi, són escasses. En aquesta línia, el President del Fons Valencià, Álvaro Escorihuela, afirma que “les polítiques de cooperació internacional al desenvolupament van a ser essencials en la lluita contra la COVID-19 pel context globalitzat en el qual estem”. A més a més, expressa que “a banda de la col·laboració contra el coronavirus no es pot donar cap pas arrere en matèria de solidaritat per a l’enfortiment socioeconòmic d’aquests països”.

En global, s'han adherit al manifest alcaldes i alcaldesses i regidors i regidores d'un total de 65 ajuntaments del País Valencià, dels quals 7 són de les comarques de la Marina Alta i La Marina Baixa (L'Alfàs del Pi, Gata, Orba, Pedreguer, Pego, Els Poblets i Teulada Moraira), i  un total de 6 mancomunitats, sent d'aquestes comarques la Mancomunitat Cultural de la Marina Alta. Destaca la diversitat i transversalitat política de les persones electes firmants, les quals pertanyen a una gran varietat d’opcions polítiques, així com l’adhesió de membres de les 3 províncies i de municipis de diferents tamanys. Aquests fets demostren la solidaritat de les entitats locals sòcies del Fons en el seu conjunt i la unitat d’acció en la diversitat i pluralitat de l’organització municipalista valenciana.

El Fons Valencià és l’associació d’entitats locals del País Valencià que té com a objectius realitzar i finançar projectes de cooperació internacional i d’educació per al desenvolupament, amb les aportacions econòmiques que cada any fan els seus socis (ajuntaments i mancomunitats del País Valencià). Actualment, el Fons compta amb 123 entitats locals valencianes sòcies (114 ajuntaments i 9 mancomunitats) i concentra les seues actuacions de cooperació descentralitzada a l’Equador, Bolívia i El Salvador, així com en països en situacions d’emergència.

La relació entre els municipis del Sud i el Fons ve donada per la participació municipalista i descentralitzada en polítiques de cooperació per al desenvolupament social i econòmic, amb la col·laboració en projectes nascuts de les necessitats concretes i locals, i sol·licitats pels mateixos municipis o a través de contraparts, com ara les ONGD. La participació en els projectes de cooperació sempre té com a objectius, de totes les parts col·laboradores, el respecte cap a la cultura local i l’absorció mútua de coneixements i experiències.

Registra't al nostre NEWSLETTER i rebràs les últimes notícies del municipi al teu correu electrònic.

Podràs donar-te de baixa en qualsevol moment.


3 + 4 =