L’Ajuntament de Pedreguer restaura i reposa les faroles originals de la Glorieta
Mentre es treballava en la restauració de la Font ornamental de La Glorieta s’estava realitzant una tasca d’investigació i documentació sobre aquest immoble i, durant aquest procés de recerca, es van poder descobrir 2 faroles originals de quan es va construir La Glorieta.
Cal remarcar que es desconeix la data en què es van construir la font ornamental de la Glorieta, la font d’aigua potable i quan es van col·locar les faroles. Tampoc no es sap qui va ser l’autor del projecte, qui va fer l’obra o altres aspectes semblants. Però sí que es disposa de dades que poden aproximar el moment de la realització de la intervenció urbanística. I amb aquestes dades es pot afirmar que les faroles, a l’igual que la font, són centenàries.
Al descobrir-les es va intuir que necessitaven ser restaurades perquè presentaven unes condicions molt dolentes. En general estaven molt oxidades, afectades pels agents meteorològics i el pas del temps de quan encara estaven en ús.
Així doncs, l’Ajuntament va decidir intervindre per restaurar-les, posar-les en valor i tornar a donar-li ús.
Les tasques de restauració d’aquestes faroles de 350 cm d’alçària i 18 cm de diàmetre han anat a càrrec dels germans Juan Tomàs i Pere Noguera González i la nova il·luminació ha estat dotada per Vicente Fornés. Els treballs han resultat complicats, a conseqüència de l’estat que presentaven però s’ha pogut realitzar i han consistit en desmuntatge dels elements afegits com ara l’estructura de llautó que sostenia els darrers fanals i el cablejat elèctric; neteja mecànica a base de raspall; eliminació del morter de ciment de la base d’una de les faroles; eliminació de les restes de les capes de pintura amb pasta decapant; neteja manual amb diferents punxons i cisells dels raconets més delicats de les decoracions en baix-relleu de les faroles, fets amb ferro fos; neteja a fons de les restes de decapant i altres elements grassos; reparació amb pasta sintètica d’algunes faltes del ferro, especialment en les bases de les faroles més afectades per la humitat, el rovell, orins, etc; reintegració volumètrica del cantó decoratiu format per una fulla vegetal situat en la base de la creu superior d’una de les faroles; fabricació de quatre portetes noves amb planxa metàl·lica: dues fixes i dues mòbils amb el corresponent sistema d’obertura/tancament i amb les corresponents claus, per tal de facilitar l’accés a l’interior de les faroles, reparar el sistema de cablejat elèctric, etc; fabricació de dos sistemes d’ancoratge a terra que van per l’interior de la farola i no es veuen a l’exterior. Aquestes peces han estat niquelades per tal de protegir-les de la humitat i posteriorment pintades; construcció i col·locació dels suports metàl·lics adaptats a les característiques dels nous fanals; aplicació d’un element protector del ferro i contra l’òxid tipus epòxid; emprimació amb pintura de color gris clara amb un lleuger to blau, tipus epòxid; aplicació d’una pintura de color gris fosc amb punts brillants. Aquesta pintura és la mateixa que s’ha emprat en la font ornamental; col·locació de cablejat i elements elèctrics nous; desmuntatge i retirada de les faroles existents de 1991; obertura de clots per tal de col·locar les bases metàl·liques que sostindran les noves faroles; anivellat de les bases i formigonat, trasllat de les antigues faroles restaurades al jardí de la Glorieta i muntatge i col·locació dels nous fanals led i connexió a la xarxa elèctrica.
Han presentat el treball la Regidora de Cultura de l’Ajuntament de Pedreguer, Noèlia Garcia López, i el Regidor de Patrimoni, Ferran Lloret Morell, que han manifestat que ‘’aquesta és la prova que es pot conjugar la inversió en cultura i patrimoni i, alhora, poder-ho posar en valor al servei de la ciutadania a més de donar servei públic’’.