L'AEPD presenta juntament amb UNICEF Espanya la campanya ‘Més que un mòbil’

07/02/2023

L'AEPD (agència espanyola protecció de dades) presenta juntament amb UNICEF Espanya la campanya ‘Més que un mòbil’, dirigida a oferir a les famílies les claus que han de tindre en compte abans d'entregar als seus fills i filles un telèfon mòbil, i que inclou com a element destacat ‘La guia que no ve amb el mòbil’, que recull 10 consells imprescindibles per a les famílies.

La campanya ‘Més que un mòbil’ inclou el decàleg ‘La guia que no ve amb el mòbil’ [descarregar], que recull pautes i recomanacions per a fomentar el diàleg i que les famílies participen activament en l'educació dels seus fills i filles, transmetent valors i informació suficient per a garantir tant un ús responsable del telèfon mòbil com els drets dels xiquets i les xiquetes també en l'entorn digital.

Xiquets, xiquetes i adolescents manegen la tecnologia des de molt primerenca edat, saben moure's per les aplicacions a la perfecció, descarregar continguts, buscar vídeos, navegar…, però aquestes activitats no sempre es duen a terme amb un criteri informat i no sempre són conscients dels riscos als quals poden exposar-se.

En aquest sentit, la supervisió de les famílies comença a diluir-se quan se'ls regala el seu propi terminal. Segons dades de l'informe d'UNICEF Espanya l'edat mitjana per a l'accés al primer dispositiu mòbil d'ús personal a Espanya té lloc abans dels 11 anys. A més, l'informe reflecteix que el 92,2% dels i les estudiants de 1r i 2n d'ESO tenen el seu propi telèfon intel·ligent, quasi el 95% dels adolescents disposa de mòbil amb connexió a Internet i 1 de cada 3 adolescents fa un ús problemàtic d'Internet i les xarxes socials.

En l’Educació dels més xicotets davant l'arribada del seu primer mòbil, es produeix quan demanen com a regal estavella el seu primer mòbil. En aquesta guia donem alguns consells sobre com preparar l'arribada d'aqueix primer mòbil a la vida dels més xicotets de la casa. Tots els pares i mares amb fills i filles majors han sentit en algun moment la pressió dels seus fills i filles preadolescents o adolescents perquè els compren un mòbil. Veuen que les seues amistats ho tenen i argumenten que ho necessiten per a no quedar exclosos del grup d'amics. Per a ells, és possiblement un dels moments més importants de la seua vida. En canvi, mares i pares comencen una etapa en la qual és necessari més que mai estar prop d'ells per a donar-los suport. Un mòbil és una eina molt potent i suposa obrir una porta a un món d'informació, continguts i relacions.

Aquesta guia, que no ve amb el telèfon quan es compra, orienta a pares i mares sobre com han de planificar l'arribada del mòbil, posar normes i límits al seu ús, ensenyar als més joves com han d'actuar amb les xarxes socials i explicar-los la importància de protegir les seues dades personals.

Les pautes a seguir recomanades per L'AEPD (agència espanyola protecció de dades) són:

PLANIFICA L'ARRIBADA DEL MÒBIL

1-Quan entreguem un mòbil als nostres fills els donem la possibilitat d'accedir a una gran varietat d'informació, relacions i continguts. Xiquets, xiquetes i adolescents manegen la tecnologia des que són molt xicotets, però no sempre són conscients dels riscos als quals poden exposar-se.

2-Assegura't que el mòbil no els lleve temps d'altres activitats clau en el seu desenvolupament (dormir, estudiar, jugar off-line, etc.). Al principi ens podem ajudar d'algun programari de control parental. Segons el nivell de maduresa dels nostres fills/as, s'acorda amb ells els filtres, restriccions i temps.

3-CUIDEU LES DADES EN LES XARXES SOCIALS

Convenient guiar-los en les xarxes socials, quins poden utilitzar i quins no. Conversar sobre els perills que es poden trobar en internet i les xarxes socials i sobre el maneig de les seues dades, que potser poden veure més persones de les que esperen i desitgen . Configurar junts en perfil de la xarxa social perquè no tothom puga veure el que es pública.

4-CAL INTERESSAR-SE PELS SEUS VIDEOJOCS.

Ofereix-los jocs adequats a la seua edat i maduresa. Acompanyar-los en la seua vida digital també significa supervisar a què juguen, quant temps li dediquen i com es comporten.

5-CONEIX AMB QUI PARLA ESTIMULA EL SEU SENTIT CRÍTIC

Amb qui juguen? ¿quins contactes tenen en les seues xarxes socials? a quines persones segueixen? Respectant la seua privacitat, interessa't per aquestes qüestions. Ensenya'ls a no compartir informació ni fotografies personals amb desconeguts, ja que pot portar a situacions de ciberassetjament, xantatge o grooming.

6-ESTIMULA EL SEU SENTIT CRÍTIC

No han de difondre informació sobre altres persones per internet sense el seu consentiment. Tampoc han de crear o difondre informacions falses o malintencionades.

7-MOSTRA'T OBERT A AJUDAR

Ensenya'ls que poden explicar-te qualsevol situació que els haja fet sentir incòmodes. L'AEPD agència espanyola protecció de dades disposa d'un Canal prioritari per a comunicar la publicació no autoritzada en internet de contingut sensible, sexual o violent (fotografies, vídeos, àudios o informació que identifique a persones), i sol·licitar la seua retirada de manera urgent.

8- TU RESPONS PELS TEUS FILLS I FILLES

Els pares o tutors legals responen civilment pels danys i perjudicis materials i morals causats per les infraccions administratives o delictes comesos pels seus fills menors d'edat

Registra't al nostre NEWSLETTER i rebràs les últimes notícies del municipi al teu correu electrònic.

Podràs donar-te de baixa en qualsevol moment.


5 + 1 =