La recollida porta a porta de Pedreguer recicla el 80% dels residus que genera, més que doblant el que exigeix la Unió Europea

02/02/2024

Pedreguer va aconseguir el passat any en la recollida Porta a Porta dins del casc urbà la separació de vora el 80% dels residus generats, una xifra rècord que ha convertit Pedreguer en tot un referent a nivell estatal (exportant i exposant el model a llocs tan diferents com l'Ecofira, a Extremadura, Andalusia o altres municipis valencians), ja que a Espanya la taxa de reciclatge dels residus urbans és de poc més del 36 %, el que va fer que l'any 2020 s'incomplira l'objectiu de reciclatge marcat per la Unió Europea i tot apunta que passarà el mateix amb l'objectiu establit per al 2025, que suposa arribar a un 55 %.

També els grans productors s'apunten a l'excel·lència en el reciclatge ja que se situen en el 75%.

Els resultats finals es veuen reduïts pel tercer pilar del sistema, la recollida als punts d'aportació que donen servei a urbanitzacions i disseminat, que, tot i haver millorat respecte a 2022, encara es situen en un 36,5%.

Tot plegat, el conjunt de Pedreguer (porta a porta, grans productors i disseminat) recicla el 52,5% dels residus que genera.

Les causes de l'alta taxa de reciclatge de Pedreguer són múltiples però passen fonamentalment per un sistema de gestió de residus d'alta eficiència, la implantació de noves fraccions de residus i una ciutadania implicada.

En primer lloc, el sistema porta a porta fa uns quants anys que està implantat amb èxit a Pedreguer. Consisteix a lliurar els residus al servei de recollida davant de la porta de l'habitatge o del comerç seguint un calendari prèviament establert i comunicat als quasi 8.500 veïns i veïnes a través dels educadors ambientals de l'empresa encarregada de la recollida. Aquest sistema es complementa amb àrees d'aportació vigilades i controlades, la majoria de les quals només es poden obrir amb un codi personal i intransferible, i que tenen com a objectiu oferir a la ciutadania que viu a les urbanitzacions i al disseminat un lloc on dipositar de manera separada els residus que generen a casa.

A Pedreguer es reciclen sis fraccions: orgànica, envasos lleugers, paper i cartró, vidre, resta i, de manera pionera, cel·luloses higièniques. Els residus orgànics representen 17,6% del total (el 43,4 en el porta a porta), per damunt de la mitjana nacional que se situa en un 11%. L'evolució de les fraccions en els darrers anys és positiva: 12,3 % paper i cartró, 11,8 % envasos lleugers, 8,8 % vidre i, finalment, les cel·luloses higièniques que sumen l'1'9 %.

"El nostre objectiu és continuar disminuint els residus anuals generats, ja que el millor residu és aquell que no es genera. L'objectiu seria arribar en el conjunt del reciclatge de Pedreguer a eixe fantàstic 80% que ja hem aconseguit en el casc urbà, per la qual cosa es fa perentori millorar la recollida en els punts d'aportació. És un objectiu difícil atesa la mateixa fesomia del nostre poble, on la meitat de les unitats immobiliàries es corresponen a propietats en urbanitzacions o casetes”, ha subratllat el regidor de Serveis Municipals, Pepe Cabrera.

L'educació ambiental ha sigut en aquest cas fonamental, segons els responsables del servei: "Comptar amb la figura de dues educadores ambientals que resolguen tots els dubtes, dissenyen, organitzen i executen campanyes de conscienciació i sensibilització (dirigides a tots els sectors de la població, des dels col·legis fins a la població adulta) és vital per assolir les xifres de reciclatge obtingudes al municipi".

Per la seua banda, Cabrera remarca que “el nostre èxit no es basa únicament en la millora constant del servei i de les infraestructures. Són la gran majoria dels veïns i veïnes de Pedreguer els que han pres veritable consciència de la importància de reciclar i ho han convertit en una cosa quotidiana i sense els quals haguera sigut impossible aplegar a aquestes xifres. Tot i això, no podem caure amb la relaxació i pensar que ja tenim tota la tasca feta, cal seguir treballant per millorar els nivells de separació i posterior reciclatge i, una volta aplegats als objectius proposats, mantindre'ls per continuar sent un referent”.

Registra't al nostre NEWSLETTER i rebràs les últimes notícies del municipi al teu correu electrònic.

Podràs donar-te de baixa en qualsevol moment.


1 + 2 =