Finalitza la desena campanya d’excavació a la cova del Randero amb noves troballes

13/09/2016

El passat divendres, 9 de setembre, va culminar la X campanya d’excavació arqueològica de la cova del Randero de Pedreguer, la qual ha estat dirigida per Jorge A. Soler Díaz, Consuelo Roca de Togores i Olga Gomes, i ha comptat amb la participació d’una vintena de persones entre professionals del MARQ i estudiants de les Universitats d’Alacant, Belfast, Lleó, Pamplona i València.

El treballs d’excavació d’enguany s’han concentrat en la denominada sala interior, en la qual la campanya de 2015 permeté descobrir un impressionant vas sencer de ceràmica. L’estudi detallat del vas ha permés datar-lo al voltant del 4200 aC i ha revelat que fou usat com a contenidor d’hidromel, recipient per a l’elaboració d’aliments i també com a llàntia per a la il·luminació de la sala.

Les troballes més rellevants de la present campanya en aqueix àmbit intern ens remeten a una època més recent que la del vas, quan la part més profunda de la cova deixà d’usar-se com a espai d’habitatge i esdevingé un lloc de soterrament. En aquest sentit, al fons i interior de la sala s’han trobat restes humanes i materials que testimonien aquest ús funerari i que per datacions de carboni-14 han estat datats en la primera meitat del III mil·lenni aC (c. 2700 aC).

Ente els elements materials vinculats a aquest fet funerari destaquen una quinzena de puntes de fletxa de sílex, de perfecta factura i sense cap desgast en els talls, cosa que revela que foren fetes per acompanyar els difunts, en base a la creença que aquests pogueren servir-se’n en l’altra vida. Es tracta d’elements que formarien part de les ofrenes que el grup humà que habità la vall de la Llosa en l’època final del Neolític deixava amb els personatges rellevants de la comunitat.

Les especialistes en antropologia física Consuelo Roca de Togores (MARQ) i Susana Gómez (Universitat de Lleó) han realitzat els primers diagnòstics de les restes humanes descobertes a la vora dels materials lítics que acabem d’esmentar, consistents fonamentalment en vèrtebres, falanges de mans i peus, i dents d’individus adults i infantils. Pot avançar-se que les alteracions observades en les vèrtebres, que presenten un gran desgast, indiquen una activitat intensa en la vida d’uns individus que no superarien els trenta anys. Al seu torn, la dentició ens indica una alimentació basada fonamentalment en el consum de carn d’ovicaprins.

Paral·lelament, els treballs d’excavació s’han desenvolupat també en la coneguda com a sala d’entrada, on la col·laboració de la Dra. Elisa Doménech Faus, especialista en Paleolític, ha permés la realització d’un sondeig per tal de reconèixer l’ús de la cavitat per part dels grups de caçadors i recol·lectors que feien ús de la vall de la Llosa, per als quals s’ha previst una cronologia magdaleniana.

La campanya ha tingut lloc dins del programa d’excavacions ordinàries que promou anualment el MARQ, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Pedreguer, que ha facilitat la infraestructura necessària per a la continuïtat d’aquest projecte. Els treballs de l’equip d’arqueòlegs i especialistes ha pogut classificar un miler d’elements, entre restes humans, de fauna, ceràmica i sílex, alhora que la tècnica de la fotogrametria georeferenciada ha permés documentar tridimensionalment l’avanç d’un procés d’excavació en què han col·laborat també els operaris dels Serveis Municipals.

Registra't al nostre NEWSLETTER i rebràs les últimes notícies del municipi al teu correu electrònic.

Podràs donar-te de baixa en qualsevol moment.


2 + 2 =