Dia Internacional de Commemoració de les Víctimes de l’Holocaust i la prevenció dels Crims conta la Humanitat

23/01/2024

La Declaració Universal dels Drets Humans (DDHH), aprovada per l’Assemblea General de l’ONU el 10 de desembre de 1948, va ser una resposta internacional a les dramàtiques conseqüències de la Segona Guerra Mundial sobre milions de persones a tot el món. Entre elles, va ser determinant la barbàrie executada pel Tercer Reich vulnerant els drets bàsics de milions de persones i cometent els crims més abjectes amb el propòsit d’exterminar la població jueva i la resta de col·lectius estigmatitzats.

No ens ha de sorprendre que aquella Declaració s’inspirara en els juraments de Buchenwald i de Mauthausen en els quals els supervivents dels camps nazis reafirmaven el seu compromís amb la construcció d’un món millor que el que deixaven enrere. Eren conscients del preu que va pagar la seua generació pel seu posicionament crític i el seu activisme contra els règims nazi-feixistes, i aquesta consciència els interpel·lava, de nou, per garantir un futur on la Justícia i la Pau estigueren garantides per a les següents generacions.

El novembre de 2005, l’Assemblea General de l’ONU va establir el 27 de gener, aniversari de l’alliberament del camp d’Auschwitz, com a Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust (DIMVH). Totes dues resolucions tenen objectius que es complementen i retroalimenten any rere any.

El missatge proposat per aquesta commemoració del DIMVH és el de la “Fragilitat de la Llibertat“. Una fragilitat que constatem, dia a dia, davant la terrible repercussió dels conflictes bèl·lics sobre la població civil (Palestina i Ucraïna com a exemples) o per la sistemàtica vulneració dels DDHH en diferents parts del món, afectant diversos col·lectius ja siga per raons de gènere, polítiques, religioses, econòmiques, mediambientals…

Davant aquest panorama desolador dels DDHH a l’actualitat, no podem permetre ni el silenci còmplice ni la melancolia contemplativa. El deure de memòria cap a totes les persones que van sofrir aquella ignomínia, fa ja tantes dècades, ho és també per reivindicar els valors de justícia, de solidaritat internacional i de pau pels quals es van comprometre donant tot el que tenien, fins i tot la seua vida.

Una vegada més, per celebrar aquest Dia Internacional de Memòria de les Víctimes de l’Holocaust, l’Ajuntament de Pedreguer fa una crida a la participació a l’acte programat. Així, el dijous 25 de gener, a les 19h a La Pista Espai Cultural es projectarà el documental Amado Granell, el valencià que va alliberar París. El documental conta la vida d'Amado Granell, un militar valencià exiliat el 1939 a l'Algèria francesa, on es va enrolar, com molts altres republicans com ell, en l'exèrcit de la França Lliure i van combatre contra l'Alemanya nazi. Aquells homes conformaren La Nueve, companyia que fou precisament l'encarregada pel general Leclerc d'entrar a París el 24 d'agost del 1944, el dia de de l'alliberament. Així mateix, el dia de projecció, es podrà comptar amb el director del documental Juli Esteve.

L’activitat que estava programada per al dimecres 24 de gener, la presentació del llibre de Fernando Rafael Mancebo Coloma, ¿Engañó Bachmayer a la CIA? Cuidar a un nazi nonagenario ha quedat suspès per motius personals de l’autor.

D’aquesta manera, manifestem la nostra empatia col·lectiva i solidària amb les víctimes del passat però també reconeixem les vulneracions presents dels DDHH i proclamem la necessitat de garantir-los per a totes les persones i arreu del món.

El regidor de solidaritat de l’Ajuntament de Pedreguer, Ferran Lloret Morell, ha manifestat que "la Memòria de l'Holocaust ens obliga a continuar amb la defensa dels Drets Humans. Commemorar aquesta data en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust és una forma eficaç d'anticipar-se al racisme, els genocidis i protegir la Democràcia i els Drets Humans. És essencial recordar que els crims contra la humanitat no tenen data de caducitat. Així, l’Ajuntament de Pedreguer fa pública la necessitat d'aprofundir en l'Educació, la Memòria i la Investigació sobre l'Holocaust, que, com reconeix la UNESCO, és tasca essencial per a fomentar l'observació dels Drets Humans, les llibertats fonamentals i els valors de tolerància i respecte mutu".

Registra't al nostre NEWSLETTER i rebràs les últimes notícies del municipi al teu correu electrònic.

Podràs donar-te de baixa en qualsevol moment.


3 + 1 =