Gastronomia

Emociona't amb els nostres sabors.

Coques

Són un menjar tradicional elaborat amb una massa de farina les quals poden ser farcides de pésols i ceba, pebreretes o espencat, sal i oli o ceba crua, sempre acompanyades amb botifarra o sobrassada. Les coques són un plat tradicional de Pasqua, on es reuneixen famílies o amics per a la seua elaboració.                                                                               

Ingredients: (per a 4 persones)

  • 1 kg de farina.
  • 2 gots d’aigua tíbia.
  • 1 got d’oli.
  • Sal.
  • 50 g de llevat.

Elaboració:

En un recipient es mescla la farina en l’oli i l’aigua tíbia fins que la massa deixe de ser pegallosa i es puga treballar amb ella i se separa en boletes que posarem sobre les llandes untades amb oli. Seguidament les cobrirem amb una manta o drap uns 15 o 20 minuts fins que la massa repose i puje. Una vegada bona, aplanem les boles de pasta de manera que es queden redonetes i sobre elles afegim la mescla que desitgem. S’introdueixen al forn perquè es coguen a poc a poc fins que estiguen torrades.

Ara sols queda assaborir-les!

FONT: La Marina Alta Menjars MACMA 2005
Bunyols de carabassa

Bunyols de carabassa

Els bunyols de carabassa són molt típics en tota la zona de la Marina Alta, però a Pedreguer, especialment, quan se celebra la Festa del Porrat de Sant Blai.

Ingredients:

  • 500g de carabassa.
  • 250g de farina.
  • 30g de llevat.
  • Oli.
  • Sucre.

Elaboració:

S'ha de coure la carabassa i desfer-la bé fins que en quede una pasta; després s'afig la farina i el llevat desfet. Una vegada la pasta feta, s'ha de deixar pujar. Després d'una estona, ja podem començar a elaborar els bunyols donant-los forma amb la mà i fregint-los amb molt d'oli. Una vegada fets, pots abocar-los sucre per sobre.

Pastissets farcits

Pastissets farcits

Els pastissets més típics en aquesta zona son els d'herbes, encara que es poden farcir de qualsevol cosa. També solem farcirlos amb pésols i ceba o amb tonyina tomaca i ou.

Ingredients per a la pasta: (per a 4 persones)

  • 500g de farina.
  • ½ litre d'aigua.
  • Sal.
  • Oli.

Ingredients per al farcit:

  • ½ kg d’herbes: cama-roges, cap-rojos, morret de bou i lletsons.
  • 2 ous bullits.
  • Anxoves.
  • Alls.
  • Altres opcions: pésols i ceba o tomaca, tonyina i ou.

Elaboració:

La pasta de fora es fa posant dues cullerades d'oli i mig litre d'aigua a bullir, s'afig un pessic de sal i mig quilo de farina fins obtenir una pasta cosistent i ben treballada. La pasta obtinguda es talla en porcions iguals, a les quals es dona forma arredonida, per posteriorment aplanar-les i treure coquetes redones fines.

Per fer el farciment amb herbes, es bullen els ous i es trossegen. Es bullen les herbes, s'escorren i es trossejen per sofregir-les amb allet. Sobre la coca es posa el sofregit d'herbes, un poc d'ou bullit trossejat i un trosset d'anxova, després es dobla formant un pastís i s'uneixen les dues vores feta amb pessiguets.

Si volem farcir-les de pésols: sofregim un poc de ceba i afegim els pésols.

En cas de farcir-les amb tomaca, tonyina i ou, s'elabora un sogrefit amb un poc de cebla, la tonyina i la tomaca i posem un poc d'ou al farcirles.

Una vegada acabats s’han de fregir o posar al forn.

FONT: La Marina Alta Menjars MACMA 2005
Gamba amb bleda

Gamba amb bleda

Ingredients: (per a 4 persones)

  • 2 garbes de bledes.
  • 300 g de gambeta de riu o gamba pelada.
  • Oli d’oliva.
  • Dos alls.
  • Una tomaca.
  • Brou de peix.
  • Creïlla (opcional)
  • Un vitet o pebre picant.

Elaboració:

Prèviament llaveu la bleda i feu-la a trossets. Col·loqueu la cassola al foc amb una quantitat d'oli que cubrisca el fons de la cassola, afegiu la gamba i fregiu-la. 

Poseu una tomaqueta a trossets, caldo de pei i menegeu, i després uns allets trossejadets i un vitet, o més, segons el gust de cadascú.

Una vegada tot fregit, incorporeu la bleda (i la creïlla opcional) i ho deixeu fins que aquesta estiga cuita, també afegiu pebre roig. Per últim proveu-la de sal, i si cal li'n poseu més. 

FONT: La Marina Alta Menjars MACMA 2005
Polp amb penques

Polp amb penques

 Ingredients: (per a 4 persones)

  • 1 polp gran.
  • Oli d'oliva.
  • Sal.
  • Nyora picada o pebre roig.
  • 2 cebes.
  • 1 got de vi.
  • 2 tomaques.
  • 4 dents d'all.
  • 4 penques.
  • 2 creïlles grans.

 Elaboració:

El polp s'ha de congelar prèviament durant dos dies per tal que estiga més tendre. Una vegada descongelat el posem a coure amb aigua on afegirem l'oli d'oliva, la ceba, els alls, la tomaca, les fulles de llorer, la nyora picada o pebre roig, la sal i el vi. Tot haurà de coure 1:30 hores mes o menys. 

Les penques, amb una bullida prèvia, per treure'n l'amargos, s'incorporen al perol a la mitja hora. I per últim afegirem les creïlles mitja hora antes de retirar-ho del foc.

FONT: La Marina Alta Menjars MACMA 2005

 

Coca Maria

Coca Maria

És un dels dolços més conegut en el municipi. Es tracta d’una espècie de bescuit elaborat de manera diferent.

Que necessitem?

  • 4 ous
  • 1 gotet d'oli d'oliva
  • 2 gots de llet
  • 500g de sucre
  • 500g farina
  • La ratlladura d’una llima
  • 2 sobres de sosa 
  • Canella

Elaboració:

Preescalfem el forn a 180ºC i mentrestant en un bol batem els ous, afegim la llet i l’oli i ho menegem. Una vegada està la mescla feta afegim el sucre, la farina i la ratlladura de llima menejant bé la mescla perquè no queden trossos. Per últim separem la sosa, els sobres blancs, dissolent-los amb un poc d’aigua, i els blaus directes al bol. Una vegada tot mesclat ho posem en un motle previament untat amb mantega u oli. Sobre damunt posarem sucre i canella al nostre gust. Es mantindrà al forn durant 25-30 minuts durant els quals no podem obrir el forn. Sabrem que està cuita quan la punxem amb un ganivet i aquest ix net.

FONT: La Marina Alta Menjars MACMA 2005
Coques de dacsa

Coques de dacsa

Es tracta d’una massa de farina de dacsa que tradicionalment omplim amb tonyina, ou i tomaca.

Ingredients: (per a 4 persones)

  • 1 got i mig de farina de dacsa.
  • 1 got d'aigua tèbia.
  • Sal.
  • Oli.

Elaboració:

Aquesta massa es pot comprar en supermercats però per elaborar-la cal:

Posem a bullir el got d’aigua amb un poc de sal i oli. Quan estiga a punt per a bullir afegim la farina de dacsa, es remenava a foc lent fins que quede una massa uniforme. Cal separar la massa, deixar-la gelar i després pastar en un corró de cuina perquè queden les coques ben planes. Per acabar l’elaboració de les coques es passen per la paella amb dues gotes d’oli.

Una vegada feta, cal rellenar-la i gaudir-la.

 
Xones
Xones

Xones

 Ingredients: (per a 4 persones)
  • 1 kg de xones.
  • 1 ceba.
  • 250 g de tomaca triturada.
  • 1 fulla de llorer.
  • Pebre roig dolç.
  • Pebre negre picant o vitet.
  • 3 branquets de fenoll.
  • Picada d'all, julivert i ametlles fregides.
  • Sal.
  • Oli.

Elaboració:

Se sofregeix la ceba a trossets, s’afig la tomaca i es posa la picada, el pebre roig dolç i el pebre negre o el vitet. Ho remenarem bé i afegim les xones i un poc d'aigua. Finalment, afegirem el fenoll.

 

Arròs amb fava pelada

Arròs amb fava pelada

Ingredients: (per a 4 persones)

  • 200 g fava pelada (s’han de posar a remulla la nit anterior).
  • 250 g de costelles de porc.
  • 250 g d’arròs.
  • Oli.
  • Penques.
  • ½ cop de col blanca.
  • 1 nap i col.
  • 1 xirivia.
  • 1 carlota.
  • Pebre roig dolç.
  • Sal.
  • Safrà.

Elaboració:

S’ha de sofregir la fava pelada amb una mica de pebre roig dolç i una mica d’aigua perquè coguen, després s’afigen les costelles perquè se sofrigen un poc. Quan ja està ben sofregit, s’afig més o menys mig litre d’aigua i es posa tota la verdura. Una vegada estiga tot cuit (una hora i mitja aproximadament) s’afig un poc més d’aigua (vora uns ¾ de litre) i quan bulla, es fica l’arròs. Aquesta recepta també pot servir per a altres llegums com els fesols o les llentilles.

Malcriat

Malcriat

És la versió actual d'un dels menjars més típics del municipi: la llesca de pa amb tomaca i companatge. Actualment, s’elaboren diferents tipus de malcriat, amb pernil dolç, pernil salat, formatge, etc., però el més habitual continua sent el de tonyina i anxova:

Ingredients: (per a 1 persona)

  • 1 llesca de pa
  • 1 llanda de tonyina
  • 1 tomaca
  • 3 o 4 anxoves

Elaboració:

Torrem la llesca de pa de manera que es quede ben torrada, li suquem la tomaca i li afegim la tonyina damunt. Després posem les 3 o 4 anxoves i ja està llesta per menjar.

Política de privacitat: En compliment d'allò establert en la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de Desembre, de Protecció de Dades de caràcter Personal l'informem que les seues dades personals, recollides a través del formulari, es guardaran en un fitxer propietat de l'Ajuntament de Pedreguer i únicament serviran per a fer-li arribar l'actualitat municipal.

Registra't al nostre NEWSLETTER i rebràs les últimes notícies del municipi al teu correu electrònic.

Podràs donar-te de baixa en qualsevol moment.


5 + 3 =

Ús de cookies de pedreguer.es

El lloc web de l'Ajuntament de Pedreguer fa ús de cookies pròpies i de tercers per a millorar-ne els serveis i l'experiència d'ús de l'usuari. Si continueu la navegació, entenem que accepteu la nostra política de cookies.

ACEPTAR