Acaba amb èxit la novena campanya d'excavació a la cova del Randero

14/09/2015

La setmana passada va finalitzar la novena campanya d'excavació a la cova del Randero de Pedreguer, que s'ha desenvolupat enguany, com des del 2007, en un marc de col·laboració entre el MARQ i l'Ajuntament de Pedreguer.

Els resultats de la campanya han estat més que notables, sent el més destacat d'ells la troballa excepcional d'un vas sencer de ceràmica elaborat a mà i l'antiguitat del qual, a l'espera d'una datació més acurada, és d'uns 5.000 anys. Aquest vas serà analitzat pròximament i es tractarà de determinar-ne l'ús i la funció; és molt possible que fóra un contenidor d'aliments, preservat per haver estat situat en un lloc resguardat del pas d'aquells que en el IV mil·lenni a.n.e. feren ús de la cavitat com a corral per al ramat. Les dades de què disposem sobre aquelles persones són poques, però tenim constància que solien sotmetre les ceràmiques a un tractament especial d'acabat (pentinat), quan no les decoraven amb ratlles (esgrafiats) la superfície ja cuita.

La importància de la cova del Randero rau, segons assenyalen Jorge A. Soler, Consuelo Roca de Togores i Olga Gómez Pérez, responsables de l'equip d'arqueòlegs que hi ha treballat, en el fet que proporciona una espacialitat per a l'ús ramader prehistòric; a més, és possible que la seua complexa planta aporte diferents adequacions en un espai que, de manera temporal, compartien éssers humans i animals domèstics. En aquest sentit, l'any 2008 va descobrir-se, en la sala d'entrada a la cavitat, evidències de cremes d'excrements d'ovelles i cabres per a la higienització del corral. El 2012, les excavacions van determinar un ús més específic de la galeria central, destinada probablement a la cria d'animals més menuts. Les excavacions dels anys 2014 i 2015 apunten que els pastors destinaren la sala interior a la seua habitació, fent ús de contenidors com el descobert per a la conservació dels aliments.

Tot plegat ha revelat una imatge bastant nítida del comportament social dels primers grups humans que habitaren l'entorn del Gorgos i el Montgó practicant l'agricultura i la ramaderia. Desconeixem la localització del poblat de què dependria la cova-corral del Randero, encara que probablement es trobaria no massa lluny d'aquesta, en els terrenys pròxims al casc urbà de Pedreguer.

La cova del Randero, per tant, ha esdevingut tot un referent científic i cultural, en aportar gran quantitat d'informació molt valuosa sobre la prehistòria de l'actual comarca de la Marina Alta.

Registra't al nostre NEWSLETTER i rebràs les últimes notícies del municipi al teu correu electrònic.

Podràs donar-te de baixa en qualsevol moment.


2 + 1 =