Tot a punt perquè comence l’excavació arqueològica al castell de l’Ocaive de Pedreguer

14/12/2018

Una vegada obtinguts els permisos corresponents per part de la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana, el proper  dilluns 17 de desembre està previst que comence la campanya d’excavació arqueològica al castell medieval de l’Ocaive de Pedreguer. L’empresa ARPA Patrimonio, que ja ha treballat en altres jaciments locals com la cova del Comte o la del Randero, serà l’encarregada de dur a terme uns treballs que es preveu que finalitzen el proper febrer i que seran dirigits i supervisats per l’arqueòleg pedreguer Pasqual Costa Cholbi.

La campanya d’excavació arqueològica consistirà en l’estudi de les estructures del castell que posteriorment seran objecte d’una intervenció arquitectònica de consolidació, ja que la fortificació presenta problemes de conservació. A més, es realitzaran algunes cales arqueològiques per a conèixer la possible existència de noves estructures medievals i l’extensió exacta del jaciment arqueològic.

Així, en la part superior del castell s’excavaran la torre i les estances annexes. En la part inferior s’estudiarà l’aljub i les estructures que l’envolten. Les cales arqueològiques que s’hi realitzaran serviran per a conèixer les característiques dels murs de pedra seca de les diferents terrasses, i la cronologia o l’estratigrafia dels diferents espais i elements constructius, dins i fora del recinte fortificat. En el vessant del penyal s’han documentat materials arqueològics de l’edat del bronze, de l’època ibera i romana. La intervenció arqueològica permetrà confirmar l’existència, o no, d’estructures d’hàbitat d’aquestes cultures.

Aquesta actuació constitueix el primer pas del procés d’excavació i rehabilitació global a què se sotmetrà el castell al llarg de 2019. L’actuació està valorada en un total de 336.391,47 €, el 59% dels quals (197.386,73 €) els ha d’aportar l’Ajuntament de Pedreguer i el 41% restant (139.004,74 €) es pagaran amb una ajuda corresponent a la convocatòria de subvencions a projectes locals d’actuació dels municipis de la Comunitat Valenciana susceptibles de cofinançament pel Programa Operatiu FEDER 2014-2020.

Els projectes arqueològic i arquitectònic en què es basarà la intervenció han estat elaborats respectivament per l’arqueòleg Costa, que ha participat en diversos treballs d’investigació, restauració de patrimoni històric i arquitectònic i en diferents projectes museístics; i per Antoni Banyuls, arquitecte experimentat en l’actuació sobre patrimoni històric i professor associat de la Universitat d’Alacant. Per tal de donar-los a conèixer a la ciutadania, el proper dimecres 28 de febrer tindrà lloc a la Casa Municipal de la Cultura una xerrada en què s’exposaran les línies mestres d’un projecte ambiciós amb què s’espera, d’una banda, garantir la conservació d’un monument cabdal en l’origen de l’actual poble de Pedreguer, de l’altra, ampliar els coneixements de què disposem actualment i, finalment, permetre al veïnat i visitants del municipi continuar gaudint del castell en condicions òptimes de seguretat i amb més informació al seu abast.

Registra't al nostre NEWSLETTER i rebràs les últimes notícies del municipi al teu correu electrònic.

Podràs donar-te de baixa en qualsevol moment.


2 + 3 =