Pedreguer reforça la seua cooperació internacional al Sàhara

25/08/2021

El 27 de gener de l’any 1998 l’Ajuntament de Pedreguer va signar l’agermanament amb el Consistori de la Daira d’Amgala. Amgala, alhora, forma part de la Wilaya del Aaiun on s’estima que hi ha més de 50.500 persones refugiades. A Amgala es calcula que hi ha refugiades unes 8.000 persones, la majoria de les quals són dones i xiquets i xiquetes menors de 12 anys.

A inicis del 2021, l’Ajuntament es va posar en contacte amb l’ONGD Ajuda als Pobles, situada a Quart de Poblet, per veure com engegar un nou projecte de cooperació internacional per al desenvolupament a les terres del Sàhara amb la contrapart anomenada La Mitja Lluna Roja Sahrauí. Com que la Vila de Pedreguer té una relació especial amb Amgala des del segle passat, es va decidir que aquesta localització fóra la zona d’actuació on desenvolupar el projecte.

El projecte ha estat finançat, al 100%, per l’Ajuntament de Pedreguer amb una quantia total de 4.000€ i els objectius del mateix es centren en una millora nutricional de les famílies més vulnerables i en millorar i sanejar part del sistema d’aigua corrent de la població refugiada.

Des del mes d’abril, data en què va començar a desenvolupar-se el projecte, s’han enviat 43 cistelles de millora alimentària amb productes frescos i variats que completen la canasta bàsica mensual que aporta La Mitja Lluna Roja Sahrauí. Aquestos enviaments alimentaris han beneficiat, a dia de hui, un total de vora 250 persones. Pel que fa a la millora de la xarxa d’aigua corrent s’han renovat, de moment, 24 insalubres dipòsits d’aigua que hi havia. La substitució d’aquestos ha beneficiat vora 160 persones.

De moment han estat 70 unitats familiars les millorades, de les quals 50 són de la Daira d’Amgala i la resta estan repartides entre Hagunia, Guelta, Daora, Bucra i Dchera; totes elles pertanyents a la Wilaya del Aaiun. Com que Amgala està agermanada amb l'Ajuntament de Pedreguer, s'ha tractat de prioritzar famílies vulnerables d'aquest campament sense oblidar les famílies més necessitades de les altres Daires del voltant i que també hi componen el Aaiun.

Aquest projecte de cooperació internacional que duu a terme l’Ajuntament de Pedreguer també té perspectiva de gènere. Per tal d’empoderar el col·lectiu de dones sahrauís, el treball de repartiment de les cistelles nutritives i els dipòsits d'aigua saludable ha sigut realitzat per la Brigada de dones Basmat Kheir - La Petjada del Bé.

El regidor de Solidaritat de l’Ajuntament de Pedreguer, Ferran Lloret, ha manifestat que tant l'assistència nutricional com la millora de la xarxa d’aigua, afecta directament a la salut de la població sahrauí, molt afectada en els últims anys per crisi alimentària i que s’ha vist agreujada per la Covid-19. A més a més, l’edil ha volgut recalcar que les Nacions Unides han reiterat, en nombroses ocasions, la il·legalitat de l’ocupació marroquina i l’acord del 6 de setembre de 1996 davant la comunitat internacional per a establir un alto-el-foc i implicar les parts en la resolució pacífica del conflicte, mitjançant la celebració d’un referèndum d’autodeterminació que encara està pendent de realitzar-se.

Registra't al nostre NEWSLETTER i rebràs les últimes notícies del municipi al teu correu electrònic.

Podràs donar-te de baixa en qualsevol moment.


1 + 2 =