Pedreguer participa en el primer Plenari de Ciutats Refugi del País Valencià
Reclamar al Govern de l’Estat una major implicació, coordinar possibles actuacions conjuntes i manifestar el rol protagonista dels ajuntaments en la matèria. Amb aquesta finalitat van reunir-se a València, el passat 6 de juliol, representants de les ciutats i pobles refugi del País Valencià, en una jornada de treball que serví també per a compartir experiències i analitzar els reptes als quals s’enfronten davant de l’increment de sol·licituds de refugi i la inacció del govern de l’Estat.
En aquest sentit, si bé Espanya va comprometre’s a acollir un total de 17.387 persones refugiades abans del 25 de setembre de 2017, a poc més de 2 mesos per a la finalització d’aquest termini (25 de setembre de 2017) només se n’ha admés unes 1.300, és a dir, un 10% de la xifra prevista inicialment. D’altra banda, el Govern estatal ha renunciat a donar les eines necessàries a les entitats locals per tal que puguen contribuir a l’acolliment de persones refugiades. És per això que els municipis i organitzacions assistents a la jornada estan treballant en una declaració institucional conjunta amb què es pretén reclamar a l’Estat que complisca els seus compromisos d’acollida, una major transparència i lleialtat institucional en aquesta matèria i que els ajuntaments puguen tenir accés als fons europeus per a la recepció i acompanyament de persones refugiades, entre altres qüestions.
A la trobada assistiren representants dels ajuntaments de València, Alacant, Castelló, Gandia, Alzira, Foios, Benifairó de la Valldigna, Pedreguer, Xest i Torrent, i de les organitzacions CEAR, ACCEM, Creu Roja, CEPAIM i València Acoge.
Blai Server, regidor de Participació de l’Ajuntament de Pedreguer i assistent a la sessió de treball, valorà molt positivament l’encontre. “Ja era hora que les ciutats i pobles refugi del País Valencià ens reunírem per tal de coordinar actuacions, atesa la manca d’implicació del govern de l’Estat”, declarà. Pedreguer, que va declarar-se poble refugi al setembre de 2015, ha organitzat o col·laborat des d’aleshores en diverses iniciatives d’ajuda a les persones refugiades, com ara la recollida de material per als camps de refugiats que tingué lloc a l’abril de 2017 o el festival solidari del passat mes de maig. Server assenyalà, a més, que en les pròximes setmanes l’Ajuntament de Pedreguer es posarà en contacte amb les organitzacions que treballen en l’acollida i acompanyament de les persones refugiades al País Valencià per tal de posar al seu abast els recursos d’acolliment disponibles al municipi gràcies a la col·laboració dels veïns i veïnes.
En passar l’estiu se celebrarà una nova reunió plenària a la ciutat d’Alacant per tal de continuar amb la col·laboració encetada a la ciutat de València.