Pedreguer és un dels municipis convidats a participar en la Conferència Europa 2023 del Pacte d'Alcaldes

27/03/2023

La conferència Pacte d'alcaldes – Europa d'aquest any a Brussel·les (Ciutats a la primera línia de la crisi energètica), que tindrà llocel proper dijous, 30 de març, se centrarà en la resposta local a la crisi energètica, discutint com ha demostrat (una vegada més) que les ciutats són capdavanteres de la transició energètica d'Europa i com aquests esforços poden esdevenir estratègies a llarg termini per redefinir els estils de vida davant el canvi climàtic.

La crisi energètica en curs, causada per l'agressió de Rússia contra Ucraïna, afecta directament ciutats, persones i empreses locals d'arreu d'Europa. La càrrega més pesada recau sobre les llars europees que pateixen un augment de la pobresa energètica, així com sobre els propietaris de menudes i mitjanes empreses, afectades per la inflació i els alts preus de l'energia, que s'han disparat des de principis del 2021 i encara agreujades per la guerra. No obstant això, per necessitat econòmica, la crisi també està repercutint en els nostres estils de vida, allunyant-nos dels comportaments de sobreconsum per orientar les accions individuals i col·lectives cap a pràctiques que també lluiten contra el canvi climàtic.

Una vegada més, a la primera línia de la crisi energètica, les autoritats locals s'han mostrat disposades a respondre. A més d'oferir solucions climàtiques locals ambicioses, van posar en marxa accions immediates de baix cost per reduir la demanda d'energia als equipaments públics i van augmentar la proporció d'energies renovables alhora que donaven suport a les llars i empreses locals més vulnerables.

Alguns d'aquests exemples es van reflectir a Cities Energy Saving Sprint, una campanya conjunta llançada pel Pacte dels Alcaldes d'Europa, la Comissió Europea i el Comitè de les Regions en resposta a l'agressió de Rússia contra Ucraïna. Per abordar el repte comú, la campanya ha tingut el doble objectiu d'animar els governs locals a reduir immediatament el consum d'energia abans de la temporada d'hivern, alhora que es solidaritza amb Ucraïna reduint la dependència d'Europa del gas rus, en línia amb els objectius generals del Pla REPowerEU.

Els esforços per omplir les reserves d'emmagatzematge de gas d'Europa el 2022 han tingut un gran èxit. No obstant això, les previsions per a les properes temporades d'hivern no són clares. Per tant, les accions d'emergència actuals haurien de consagrar-se a les normes socials per reconduir les nostres respostes a la crisi cap a comportaments estructurals de consumidors permanents. Cada municipi gestiona una gran cartera d'immobles (tant públics com comercials) i tenen competències en urbanisme, infraestructures, enllumenat públic i transport. En ser el nivell de govern més proper als ciutadans, estan ben situats per permetre canvis de comportament i racionalitzar el consum d'energia, com per exemple per a l'estalvi econòmic de les llars, alhora que redueixen els costos als seus territoris.

A partir d'exemples de mesures per fer front a la crisi energètica i alhora protegir els residents als seus territoris, aquest esdeveniment d'alt nivell serà una oportunitat per mostrar quina és la resposta local actual a la crisi energètica. També serà l'oportunitat de reflexionar sobre quin suport poden donar les institucions europees i els governs nacionals per reforçar encara més aquests esforços a mig termini.

Els governs locals intercanviaran experiències amb representants d'alt nivell de les institucions europees, com ara el vicepresident executiu Frans Timmermans i el comissari d'Energia de la UE, Kadri Simson, el Parlament Europeu i el Comitè de les Regions. Debatran com les institucions de la UE i les autoritats nacionals poden donar més suport als esforços locals i regionals per reduir el consum d'energia i la dependència del gas rus en els propers anys.

Alcaldes i alcaldesses presentaran les mesures d'estalvi energètic a curt termini que han posat en marxa davant la crisi i com aquestes poden servir d'exemple per a la transició energètica d'Europa i els objectius de zero emissions, alhora que garanteixen la seguretat energètica a Europa i protegeixen els més vulnerables.

Pedreguer, representat pel seu Alcalde, Sergi Ferrús Peris, participarà en la primera taula, "Mesures disruptives en temps de crisi", que se centrarà en les mesures que els governs locals han posat en marxa per fer front a la crisi energètica. El comissari d'Energia de la UE, Kadri Simson, obrirà la taula amb un discurs principal, centrat en les mesures d'emergència de la UE i el pla RePowerEU. Presentarà Cities Energy Saving Sprint, una campanya conjunta llançada l'any passat pel Pacte d'Alcaldes, la Comissió de la UE i el Comitè de les Regions, que destaca els esforços que han fet les ciutats per reduir la dependència del gas rus.

Juntament amb Ferrús (que, entre altres coses, aportarà mesures implantades a Pedreguer, com la possibilitat de reinvertir per part de les escoles el 50% dels seus estalvis energètics, fins a la transició dels sistemes de transport públic i enllumenat, passant per la promoció de comunitats d'energies renovables), intervendran altres 4 màximes autoritats de ciutats de diferents mides d'arreu d'Europa: Arianna Censi, tinent d'Alcalde de Milà, Itàlia; Zita Pels, tinent d'alcalde d'Amsterdam, Països Baixos; Hanna Zdanowska, alcaldessa de Łódź, Polònia; i Eric Piolle, Alcalde de Grenoble, França.

A l'obertura del segon panell ("Protegir i empoderar els ciutadans en la seua resposta a la crisi energètica"), el vicepresident executiu de la Comissió Europea, Frans Timmermans, pronunciarà un discurs principal, destacant la importància dels esforços dels governs locals per implicar i treballar amb els ciutadans tant en la resposta a la crisi energètica a curt termini com en la neutralitat climàtica a llarg termini.

Hi escoltarem quatre màxims representants de ciutats que han treballat àmpliament per implicar els ciutadans en la seua transició energètica i han posat en marxa mesures per eliminar la càrrega de la crisi energètica sobre les llars vulnerables, obrint el camí cap a una transició més justa: Åsa Lindhagen, vicealcaldessa d'Estocolm, Suècia; Rafal Trzaskowski, alcalde de Varsòvia, Polònia;
Mario Rajn, alcalde de Križevci, Croàcia; i Anne-Laure Stanislas, tinent d'alcalde de Clermont-Ferrand, França.
A continuació, dos joves ambaixadors del Pacte Climàtic de la UE, Jonas Nitschke i Nadia Paleari, compartiran la seua experiència de la crisi energètica des de la perspectiva dels ciutadans. Debatran com la participació dels joves pot ajudar a incorporar aquestes mesures exemplars a curt termini a nivell local en estratègies climàtiques i energètiques a llarg termini i globals.

Finalment, l'acte finalitzarà amb la clausura de Bart Somers, vicepresident-ministre del govern de Flandes, que mostrarà com l'àmbit regional pot accelerar i multiplicar l'acció local en matèria climàtica i energètica mitjançant una governança multinivell eficaç, tal com han fet amb el Pacte Local Flamenc.

Ferrús ha manifestat el seu agraïment a l'organització "per la invitació a participar, per ajudar a visibilitzar i donar veu a municipis xicotets en fòrums de gran relleu i importància com aquest", alhora que s'ha sentit ben orgullós "de que els col·legues europeus hagen pensat en Pedreguer d'entre els 8.131 municipis que tenim a l'estat espanyol; ens dóna a entendre que alguna cosa estem fent bé i ens referma a continuar en les nostres polítiques pel benestar comú".

Programa de l'esdeveniment

Registra't al nostre NEWSLETTER i rebràs les últimes notícies del municipi al teu correu electrònic.

Podràs donar-te de baixa en qualsevol moment.


1 + 5 =