Pedreguer aprova els pressupostos municipals per a 2022

30/12/2021

En la sessió ordinària d’aquest dijous, 30 de desembre, el Ple de l’Ajuntament de Pedreguer ha aprovat els comptes municipals per a l’exercici 2022, per novè any consecutiu amb romanent positiu, gràcies a una gestió econòmica que ha permès a la institució disposar de liquiditat, reduir el deute a 0 euros i pagar als proveïdors en menys d’un mes. D’altra banda, la sessió serví també per a aprovar amb el vot a favor de Compromís i l'abstenció de la resta de grups un reconeixement extrajudicial de crèdits de 17.257,90 euros pel tractament de residus voluminosos dels mesos de setembre i novembre, i per viatges a la planta de residus dels mesos d’octubre i novembre, gestió que ha d'assumir el Consorci del Pla Zonal i encara no ho ha fet.

Els comptes proposats per l’equip de govern, que han eixit endavant amb el vot favorable de COMPROMÍS, i el vot en contra de la resta de grups, ascendiran a 8.930.600 €, tant en despeses com en ingressos. Novament, tal com ocorre des del 2012, en aquest exercici tampoc no es preveuen ingressos via préstec (llevat d’un concertat amb l’IVACE, condició necessària per acollir-se a una subvenció, reemborsable). Així, serà el tercer pressupost municipal que arranca a 1 de gener amb un deute municipal de 0 € (front als 4.491.767,36 € de juny de 2011 o els aproximadament 2 milions d’€ de desembre de 2016).

Els comptes per al 2022 seran un 1,65% més elevats que els de 2021, sense quasi variació, per tant, conseqüència principalment del bon comportament que han tingut els comptes d'enguany, comprovant-se que les partides més sensibles per la situació de crisi sanitària han suportat de manera clara amb la dotació que es va consignar per a 2021.

Altres dos factors condicionaran el pressupost 2022: la reducció de l'ingrès previst per plusvàlues i la necessària adquisició i rehabilitació d'un lloc d'acollida d'animals abandonats.

Però el que realment segueix condicionant són les conseqüències que es patiran encara uns quants mesos per la crisi provocada per la pandèmia i en eixe sentit els comptes que ha portat l'equip de govern a la seua consideració intenten pal·liar eixes conseqüències. Per això no només mantenen, com en anys anteriors, els quatre eixos principals (les partides destinades a benestar social -ajudes socials, subvencions a associacions socials sense ànim de lucre, igualtat, infermeria escolar, contribució a la MASSMA, aportació a la Creu Roja, ajuda als refugiats i al tercer món, a la Residència o beques per estudis superiors; el foment de l’ocupació; la cultura i l’educació -programació cultural i juvenil, convenis amb associacions i entitats culturals, activitats i tallers extraescolars o les ajudes a la realització d’estudis superiors), sinó que incrementen la quantitat, concretament pel que fa al pla d'ocupació municipal, les aportacions a la MASSMA o el CREAMA, o subvencions a entitats esportives o culturals, mantenint algunes de les creades en 2021 per combatre la pandèmia, com les ajudes al comerç local, professionals i autònoms o la de productes farmacèutics i material sanitari per fer front a la despesa en mesures contra la COVID.

Es contempla la pujada del 2 % prevista per tota la plantilla municipal, tot i no aplicar-la al jornal dels càrrecs polítics, que queda congelat.

Finalment, també hi han estat consignades les 3 propostes ciutadanes amb més vots sorgides dels Pressupostos Participatius (el projecte de rehabilitació de la Musical, la millora i condicionament de les rodones d'entrada al poble i instal·lar panells solars en edificis públics).

D’altra banda, els comptes que es proposen permetran dur a terme altres actuacions, com els projectes tècnics necessaris per tirar endavant dos 'Edificants' més als col·legis de Pedreguer, la construcció de franges per ajudar en l'extinció d’incendis, l'adquisició d'una Casa d'Acollida d'animals abandonats, la millora de la seguretat dels pous del terme municipal, el canvi de gespa artificial del camp de futbol o l'adquisició de vivenda social a través del conveni de tanteig i retracte.

Altre punt aprovat en la darrera sessió plenària de l’any va ser establir, com a mèrits específics per a la provisió del lloc de treball de Secretaria-Intervenció de l’Ajuntament de Pedreguer, el C2 de valencià i el valencià administratiu. Va eixir endavant amb el vot a favor de CUP, grup socialista i Compromís i l'abstenció del PP.

La moció que presentava el grup socialista per canviar de lloc el punt d'aportació de Josep de la Tona no es va aprovar, en votar en contra l'equip de govern, adduint que el govern municipal estava treballant en altra solució que no passa pel que es proposava en la moció.

Registra't al nostre NEWSLETTER i rebràs les últimes notícies del municipi al teu correu electrònic.

Podràs donar-te de baixa en qualsevol moment.


5 + 2 =