Pedreguer aprova el Pressupost Municipal per a 2020

29/12/2019

En la sessió ordinària d’aquest divendres, 27 de desembre, el Ple de l’Ajuntament de Pedreguer ha aprovat els comptes per a l’exercici 2020, per setè any consecutiu amb romanent positiu, gràcies a una gestió econòmica que ha permès a la institució disposar de liquiditat i pagar als proveïdors en menys d’un mes. D’altra banda, la sessió serví també per a aprovar per unanimitat les al·legacions a favor del traçat del Tren de la Costa paral·lel a l’AP-7, l’anomenat 3A, els plecs administratius i tècnics per la renovació de la concessió per la recollida de residus urbans i neteja viària (només amb els vots a favor de l’equip de govern), el reglament de funcionament de la Mesa General de Negociació (amb l’abstenció de la CUP) i la inclusió en aquesta del requisit lingüístic (amb l’abstenció del PP).


Els comptes proposats per l’equip de govern, que han eixit endavant amb el vot favorable de COMPROMÍS, l’abstenció de PP, i el vot en contra del PSPV-PSOE i CUP, ascendeixen a un total de 7.647.000 €, tant en despeses com en ingressos. Novament, tal com ocorre des del 2012, en aquest exercici tampoc no es preveuen ingressos via préstec (llevat d’un concertat amb l’IVACE, condició necessària per acollir-se a una subvenció, reemborsable). De fet, per primera vegada en molts anys, a 31 de desembre de l’any en curs el deute municipal és de 0 € (front als 4.491.767,36 € de juny de 2011 o els aproximadament 2 milions d’€ de desembre de 2016).

Els comptes per al 2020 representen un 12,31 menys que els de 2019, conseqüència principalment de la baixada de vora 1.100.000 € per actuacions subvencionades durant 2019 (espai cultural i pla edificant) que no computen al 2020.

I altre factor que ha condicionat l’elaboració del pressupost 2020 ha estat l’important augment del capítol de recollida de residus i, en menor mesura, els 147.000 € que Pedreguer deixarà d’ingressar en concepte d’IBI especial per part de l’empresa que fins el 31 de desembre explotava l’AP-7.

En eixe sentit, Sergi Ferrús, Regidor d’Hisenda i Alcalde de Pedreguer, ha manifestat que “en definitiva, per l’any 2020 des de l’equip de govern hem volgut fer una aposta clara per oferir uns serveis de recollida i neteja viària del segle XXI, no només en qualitat sinó en respecte al medi ambient, i hem volgut fer-ho sense pujar cap taxa ni impostos (ni IBI, ni aigua, ni recollida...) conscients que portem molts anys baixant-los o congelant-los i que a partir de l’any que ve haurem de plantejar-nos la possibilitat d’aplicar algun augment (tenim en compte que fins 2019 Pedreguer ingressava pel concepte de recollida 560.793,83 i gastava 728.522,30, cobrint el 76,98% de la despesa; a partir del 2021, eixos ingressos, si no pugen, seran els mateixos, mentre que la despesa serà de 1.141.522,30, cobrint el 49%). Al mateix temps, i a pesar d’això i de la pèrdua d’altres ingressos com els 147.000 de l’IBI especial de l’autopista, hem aconseguit seguir oferint tots els serveis, augmentant algunes partides que trobem primordials com són la d’igualtat o la de projecció municipal, fent una aposta decidida per seguir presents internacionalment a través dels projectes europeus".

En matèria de despeses, i semblantment a l’exercici anterior, quatre han estat els eixos principals de la proposta de pressupost. En primer lloc, les partides destinades a benestar social (ajudes socials, subvencions a associacions socials sense ànim de lucre, igualtat, infermeria escolar, contribució a la MASSMA, aportació a la Creu Roja, ajuda als refugiats i al tercer món, a la Residència o beques per estudis superiors), que experimenten un increment (fins als 246.500 €). En segon lloc, el foment de l’ocupació ocupa també un lloc destacat als comptes, per tal com s’hi consignen al voltant dels 95.000 €. El tercer pilar del pressupost el constitueixen la cultura i l’educació, ja que creixen les partides corresponents a programació cultural i juvenil, es destinen 74.600 € a convenis amb associacions i entitats culturals, i s’augmenta l’aportació al seguiment arqueològic de la Cova del Comte. En matèria educativa, se situa al voltant dels 63.000 € les partides d’activitats i tallers extraescolars i es consolida en 15.000 € la dotació per a les ajudes a la realització d’estudis superiors. Finalment, també hi han estat consignades les propostes ciutadanes sorgides dels Pressupostos Participatius, a les quals es destinarà un total de 44.159 €, més el que se sufragarà amb romanent, per ser despeses financerament sostenibles, quan es liquide el pressupost, quantitats que permetran realitzar les actuacions votades (adquirir noves carpes per ús de les associacions, adquirir nous bancs per als carrers i parcs municipals, adquirir un nou equip de so per a cedir-lo a grups o associacions, adquirir més cadires i taules per esdeveniments i festes, instal·lar aire condicionat al gimnàs municipal i construir voreres a l’avinguda Joan Carles I fins els pont de l’autopista).

En conseqüència, semblantment a l’any passat, aproximadament 1/3 del Pressupost estarà destinat directament al benestar, el gaudi, el desenvolupament i la formació dels veïns i les veïnes de Pedreguer (concretament, un 27,64%), tot plegat sense cap increment impositiu.

D’altra banda, els comptes permetran dur a terme altres actuacions, com l’arrendament d’una emissora per la Policia Local, la reparació i conservació del sender homologat PRV-53, un pla de gestió i substitució de canyars, l’aposta decidida per la projecció del municipi a través dels programes de subvencions europeus o la reforma del cementeri.

Registra't al nostre NEWSLETTER i rebràs les últimes notícies del municipi al teu correu electrònic.

Podràs donar-te de baixa en qualsevol moment.


3 + 4 =