L’Ajuntament de Pedreguer patrocina les II Jornades de Memòria Democràtica a la Marina Alta
Entre els dies 25 i 27 de març de 2024 es celebraran les II Jornades de Memòria Democràtica a la Marina Alta. En aquesta edició es treballarà des de diferents perspectives la repressió franquista de postguerra, especialment la dirigida contra les dones, que no va ser només política sinó també de gènere, en el marc d'una societat patriarcal feixista. Sense oblidar que en tot procés evolutiu i de canvi es generen resistències i pervivències que poden rastrejar-se en la nostra societat actual, sobretot en qüestions de gènere.
AI llarg d'estos tres dies l’alumnat tindrà l’oportunitat d’escoltar diversos ponents com Eva Máñez (les fosses de Paterna), Pedro Payá López (el càstig als vençuts), Toni Simó (la violència política contra les dones), Luis Vivas Ramos (recuperar la memòria), Adrián Blàs Mínguez (l’exili republicà); observar projectes d’altres centres escolars o tallers d'immersió en la violència de gènere (Art al Quadrat). També es comptarà amb intervencions musicals seleccionades i dirigides per les responsables de l'Escola de Música Gonzalo Ortolà, el Conservatori de Música Mestre Berenguer i l’alumnat de 3r d’ESO.
A través de totes aquestes activitats es pretén acostar a l’alumnat de la Marina Alta dos conceptes que es consideren inseparables: memòria democràtica i igualtat de gènere. L’accés a la història des d’una perspectiva dels drets humans és fonamental per a ajudar a construir societats més igualitàries, justes, solidàries, dignes i democràtiques.
Com a projecte comarcal, s’ha convidat als departaments de Geografia i Història i també als Grups d'Acció Feminista (GAF), com és el cas de l'IES Pedreguer que assistirà a les jornades.
A més, d'acord amb I’Agenda 2030, es treballaran al llarg d’aquestes jornades els Objectius de Desenvolupament Sostenible 4 (educació inclusiva i de qualitat), 5 (igualtat de gènere), 10 (reducció de les desigualtats, inversió en educació) i 16 (pau i justícia).
La regidora d’educació de Pedreguer, Noèlia Garcia López, ha manifestat que ‘’per tal que la igualtat esdevinga real i es cree una vertadera consciència del què va suposar la repressió franquista, es fa molt necessari treballar des de l’educació i, jornades com aquesta, són fonamentals per aconseguir aquestos dos objectius inseparables’’.