L’Ajuntament de Pedreguer no cedirà el superàvit municipal al Govern Central
El consistori fa pública esta decisió després de valorar l'opinió de la intervenció municipal i havent informat la resta de la corporació municipal
L’alcalde de Pedreguer, i Regidor d'Hisenda, Sergi Ferrús, ha anunciat que l’Ajuntament no cedirà el superàvit municipal. Esta decisió s’ha pres com a conseqüència d’haver estudiat minuciosament el decret aprovat entre la Federació Espanyola de Municipis i Províncies i el Govern Central i de ser informat per intervenció municipal que desaconsella cedir els romanents locals.
El primer edil ha explicat que “els diners de la vidriola municipal són de tot el veïnat, una vidriola municipal que al llarg dels anys hem pogut omplir gràcies a l'esforç dels nostres veïns i les nostres veïnes i per l'estalvi i l'eficiència dels gestors municipals; una vidriola municipal que des dels pobles sempre, sempre, hem defensat que ha de ser gestionada pels propis ajuntaments”. En este sentit, Ferrús ha apuntat que “en tot este temps el nostre equip de govern ha fet una gran gestió econòmica per tindre números verds tots els exercicis econòmics fins arribar al deute zero a finals de 2019 i ara no pot ser que de sobte se’ns confisque tot el que s’ha estalviat progressivament”. “Eixos diners són essencials per poder garantir les inversions necessàries per al nostre poble i que es puguen activar projectes i infraestructures que dinamitzen l’economia i el treball, així com també per assegurar la liquiditat de les arques municipals”. L'Alcalde també ha volgut deixar clar que no és qüestió de falta de solidaritat, "que no ens vulguen fer sentir culpables ni insolidaris". ha dit. "Solidaritat? Clar que sí: l'estem demostrant dia a dia, no només des que va començar aquesta crisi, sinó des de sempre, assumint moltíssimes competències que haurien d'assumir altres administracions... i amb la caixa intervinguda. Solidaritat? Si ho hem estat, de solidaris, fins i tot amb els bancs. No seria hora que ara ho foren ells?"
El regidor ha explicat que el romanent de tresoreria de la liquidació de 2019 de la localitat va ascendir a 1.267.636,27 €, quedant a hores d'ara (després d'haver portat a terme modificacions de crèdit durant 2020) 818.689,05 €, que finalment no se cediran, ja que posaria en risc l’estabilitat econòmica del consistori, tenint en compte, a més, que l'Ajuntament té en marxa una sèrie d'obres que, tot i estar subvencionades per altres administracions, han d'anar pagant-se amb fons municipals, per tal com les esmentades administracions no ingressen les quantitats que els pertoca en temps i forma.
D'altra banda, el govern municipal ha acordat en junta de govern, per a la seua posterior ratificació en sessió plenària, instar al Congrés dels Diputats i al Govern de l’Estat a legislar per tal de garantir la suficiència financera i autonomia pressupostària dels municipis, sempre acompanyat d’avaluacions d’impacte competencial i econòmic dels ens locals i mesures compensatòries, si fora el cas; a flexibilitzar la regla de despesa i derogar la llei 2/2012 d’estabilitat pressupostària, a més de garantir el repartiment dels 5.000 milions d’euros de què parla l'acord equitativament entre els municipis i sense condicionants; i a quantificar les despeses per serveis impropis produïdes i les noves regulacions durant la pandèmia, per tal de compensar als municipis. "En definitiva", ha resumit Ferrús, "no podem compartir eixe acord entre el Govern d'Espanya i la FEMP mentre no es modifique el seu contingut i es tinguen en compte els principis d'autonomia municipal i subsidiarietat; i equitat en el repartiment dels fons que la UE destinarà per a la reconstrucció de la crisi de la Covid19".
En eixe sentit, Ferrús no perd l’esperança per tal que en les pròximes setmanes s’arribe finalment a un acord majoritari al Congrés que realment desbloquege els romanents municipals i es puguen destinar a solucionar els problemes diaris de les persones, que és el que realment interessa i l’objectiu principal d’eixos fons.