Hemeroteca

La cultura, l’educació pública i la llengua omplen Pedreguer el passat cap de setmana

26 abril 2013

Vora 15.000 persones reivindiquen de manera lúdica un ensenyament de qualitat, públic i en valencià durant la XXVIII Trobada d’Escoles en Valencià

Pedreguer aprofita l’esdeveniment de les Trobades per agermanar-se amb el municipi mallorquí de Petra

L’intens cap de setmana començava el divendres, 19 d’abril, a les 20,00 hores, a la Sala de Sessions de l’Ajuntament de Pedreguer, on va tindre lloc l‘acte protocol·lari de signatura de l’acord d’agermanament entre els pobles de Petra (Mallorca) i Pedreguer, amb la presència d’ambdos Alcaldes, Caterina Mas i Sergi Ferrús, respectivament.

A l’acte assistiren, a banda de regidors d’ambdós municipis, membres del Consell de Cultura de Pedreguer i del d’Esports així com representants municipals i empresaris de l’associació Ses Valls de Retrobament, a la qual pertany Pedreguer i que treballa per enfortir els lligams culturals, socials i turístics de les Valls de la Marina i Mallorca.

L’acte va comptar amb la breu actuació de dues parelles del grup de danses de Pedreguer, així com la interpretació de dues peces musicals, una amb dolçaina i tabalet (la Muixeranga) i l’altra amb el sac de gemecs, típic instrument mallorquí (la Balanguera).

La batllessa i els dos regidors petrers van estar fins diumenge; el dissabte, durant les Trobades, va intervindre una batukada de Petra (23 persones), que havia arribat eixe mateix dia per participar en la cercavila de les trobades, i es van quedar, junt amb els dimonis de Sta. Margalida a la finca del Campell i també van marxar el diumenge, amb els seus representants municipals. El mateix diumenge pel matí es va fer una visita guiada pel poble per als convidats.

Els nous germans van poder gaudir de la festa de la llengua, en unes trobades on unes 15.000 persones ompliren  els carrers i les places de Pedreguer per participar en les XXVIII Trobades d’Escoles en Valencià de la Marina Alta. La convocatòria de la CAPPEV va ser tot un èxit i la ciutadania de la Marina Alta va mostrar, una vegada més, el seu compromís amb l’educació pública, de qualitat i en valencià. Des de l’Ajuntament de Pedreguer han manifestat que “no podem sinó felicitar totes aquelles persones que amb el seu esforç han fet possible la Trobada (pares, mares, mestres, xiquets i xiquetes, CAPPEV, etc.) i a tots els qui hi van participar

L’alcalde, Sergi Ferrús, ha destacat que la Trobada d’Escoles de la Marina Alta és “una fita històrica” i reinvindica la llengua en uns moments “molt difícils”.

Fins a 15.000 persones van omplir de gom a gom els carrers de la localitat, molts d’ells amb la samarreta dissenyada pel dissenyador Xavier Mariscal, dedicada enguany a homenatjar al poeta valencià Vicent Andrés Estellés. Amb aquest motiu, les Trobades 2013 llueixen el lema: La veu del teu poble.

“El poble s’ha bolcat i, a més a més, nosaltres encetem aquestes trobades i aprofitem aquesta data per a consolidar l’agermanament amb Petra. Fem poble comarca, fem país i països“, va afegir Ferrús. Efectivament, dia especial per a Pedreguer també per l’agermanament amb la localitat de Petra i la visita d’una delegació de Santa Margalida (Mallorca).

Batukada de Petra

La Trobada comptà amb prop de 20 hores de programació. Pel matí es van organitzar activitats esportives, exposicions, un concert de la Banda de l’Escola de música i contacontes. De vesprada, a les 16.30h milers de persones anaven acudint per començar la tradicional cercavila, una cercavila que va ser tot un èxit. Milers de globus amb la imatge del poeta Estelles han circulat pels principals carrers del poble, acompanyats per 10 bandes d’animació. Cada poble darrere de la seua pancarta fins a arribar a la plaça major on han tingut lloc els parlaments, amb una ferma defensa de l’ensenyament en valencià, i que va concloure l’Alcalde, apostant “per un ensenyament de qualitat, per un ensenyament públic, per un ensenyament en valencià… la llengua que no ens la toquen!

Després dels parlaments s’han dut a terme els tradicionals tallers, que s’han incrementat respecte l’any passat i han sumat més de 70. En acabar escolars de la comarca han participat en el festival de la cançó, amb més de 100 participants.

Centenars de taules i cadires ocuparen després el centre de Pedreguer per dur a terme el sopar popular que va precedir a un gran correfoc dut a terme conjuntament pels coeters de Pedreguer (Coet i Corda) i del poble mallorquí de Santa Margalida (els dimonis de Hiachat), acompanyats per la batukada de Petra, escenificant l’agermanament de la Marina Alta i els seus repobladors.

Després de l’espectacle de música i foc, va arribar el torn de gaudir de possiblement una de les últimes actuacions del grup Obrint Pas a la comarca, després que hagen anunciat la seua retirada. Completaven el cartell els grups BKS i Mox Nox.

[imatges d’Àngela Barber, Jaime Fornés i Vicente Esteve]

C/ Ajuntament, 7. Horari d'Atenció: De dilluns a Divendres de 08:00 a 14:00h. Tel: 965 760 669 - 965 760 712. Fax 965 761 949
Web creada per ESTUDI PUBLICITARI