Hemeroteca

El nou centre de salut de Pedreguer s’inclourà en el nou pla d’inversions de Marina Salud

19 gener 2013

[comunicat de premsa]

El secretari autonòmic assumeix la tesi de l’empresa concessionària i parla de l’“optimització de recursos” en referència a la supressió de les urgències nocturnes

Una delegació municipal encapçalada per l’Alcalde de Pedreguer, Sergi Ferrús, amb la regidora de Sanitat, Dora Martí, i el regidor d’Obres Públiques, Josep Antoni Fornés, va ser rebuda el passat dimarts, 15 de gener, a la Conselleria de Sanitat pel Secretari Autonòmic de l’Agència Valenciana de Salut, Manuel Escolano, i el Director General d’Assistència Sanitària, Guillermo Ferrán.

Les autoritats pedregueres portaven diferents temes sanitaris a l’agenda.

En primer lloc, sobre el tema del nou centre de salut, l’Alcalde va sol•licitar que se li facilitara algun document on conste que la Conselleria ha delegat en Marina Salud la construcció del nou centre. El secretari va afirmar que eixe document existeix però que no sabia ben bé on es trobava, que el buscaria. Allò ben cert és que en Pedreguer només consta un document de desembre de 2008, on l’agència valenciana de salut proposa un modificat de contracte amb marina salud (concretament en la clàusula sexta), en què la concessionària ha d’assumir la construcció de dos centres de salut a Dénia i altre a Calp, però sense cap referència a Pedreguer. Curiosament en novembre de 2008 la cap d’àrea d’infraestructures i manteniment de la conselleria de sanitat havia comunicat que la construcció del nou centre de salut a Pedreguer corresponia a l’empresa concessionària; “evidentement”, afirma Ferrús, “no era cert, pel que tot sembla indicar (si no apareix eixe document que hem demanat al secretari) que s’ha estat mentint als ciutadans de Pedreguer, a través dels seus representants”.

El secretari assegurà que la intenció és fer el centre i incloure’l en el proper pla d’inversions de la concessionària. No posa terminis, ja que tot depèn, diu, de la conjuntura econòmica. Es trasllada als representants de Pedreguer que precisament en una reunió immediatament anterior a la seua, a la qual han acudit Ángel Giménez, Director Gerent de Marina Salud, i Fidel Campoy, Conseller Delegat, s’ha estat tractant, entre altres, eixe tema.

Pel que fa a les precàries condicions de l’actual centre de salut, se li va fer lliurament d’un llistat de deficiències, elaborat pels mateixos treballadors, i es va assegurar que la intenció és donar el millor servei possible, per la qual cosa anaven a destinar una partida de 23.000 € a aquest fi… Fonts municipals han assegurat que aquesta quantitat és ben magra per fer front a les despeses que haurien de prendre per tal que aquest centre reunira les mínimes condicions.

Quant al tancament de les urgències nocturnes en el centre de salut de Pedreguer des del passat 23 de juliol, el secretari es va limitar a defensar les tesis de l’empresa: que es tracta d'”optimitzar recursos” i “racionalitzar despeses”, “que una mitja de 3 urgències per la nit no justifica l’obertura dels centres”. Va demanar col•laboració als alcaldes per comprendre aquesta situació. L’Alcalde va dir que eixe raonament no el compartia ni el seu municipi ni la resta dels municipis afectats, que han aprovat mocions en eixe sentit i que seguiran demanant l’obertura; també va informar de l’opinió dels ciutadans al respecte: de fet, entre la gent del poble està suggerint-se, fins i tot, que es prenguen mesures valentes, com ara les d’alguns regidors populars de Castilla-La Mancha, amb el mateix problema actualment, que han dimitit en protesta amb la mesura del seu govern. “A més”, han afegit fonts municipals, “si del que es tracta és de racionalitzar despeses, l’empresa té d’on optimitzar: es podria començar per aquells serveis que no aporten cap benefici a l’usuari, aquells que segons fonts sindicals, no han fet més que pujar en quantitat des de 2009: l’equip directiu ha passat de 4 a 9 persones; el consell d’administració (que pocs o ningun hospital públic té) compta amb 12 membres, que suposem prou ben pagats; els caps no sanitaris han passat de 2 a 14 i, en fi, el departament de comunicació, que tan eficientment ven els suposats encerts de l’empresa, ha passat de 0 a 3 assalariats… Això sí que redundaria en benefici del pacient i no l’eliminació de les urgències nocturnes”… D’altra banda, continua, “no té sentit llevar serveis, si el consell manté (o puja) el que paga per habitant”. També van insistir els representants municipals en què la Conselleria hauria de veure si s’estan respectant les condicions del contracte, sobretot pel que fa al manteniment del servei ambulatori 24 hores i a l’obligació de no alterar ni suprimir els serveis i horaris prestats pel personal sanitari.

D’altra banda, les autoritats sanitàries van reconèixer que es va produir una “inequidad” per tal com unes localitats s’han quedat sense un servei que en altres s’ha mantingut i que estan estudiant el tema en conjunt per tal d’evitar aquest greuge comparatiu, de manera que ningun poble tinga menys drets que altres… “no volem suposar” ha manifestat l’Alcalde, “que això el que significarà és que tancaran més centres”.

Finalment, i relacionat amb aquest darrer tema, es va informar al Secretari del fet de que les farmàcies de Pedreguer, posant com a raó el tancament de les urgències nocturnes del centre de salut, van demanar al col•legi oficial no oferir tampoc torn d’urgències nocturnes, cosa que se’ls va concedir i que ha significat que des de l’1 de gener la gent de Pedreguer haja d’anar fora del poble a per les medicines. A la conselleria de sanitat són coneixedors del tema i estan estudiant el recurs d’alçada presentat per l’Ajuntament de Pedreguer i asseguren que prendran la decisió que més afavorisca als interessos i els drets dels ciutadans de Pedreguer.

 

C/ Ajuntament, 7. Horari d'Atenció: De dilluns a Divendres de 08:00 a 14:00h. Tel: 965 760 669 - 965 760 712. Fax 965 761 949
Web creada per ESTUDI PUBLICITARI